Jászsági vonatkozású kötetek nem csak az ünnepekre

A hónapok óta tomboló világjárvány miatt felértékelődött a jó olvasmányok szerepe. A Jászok Egyesülete javaslatára jászsági vonatkozású köteteket ajánlunk figyelmükbe.

Jászkunsági vonatkozású, becses kiadványokból álló gazdag könyvjegyzéket állítottunk össze, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmébe. A könyvek jó része – értéke miatt – ajándékozási célra is alkalmas lehet. Ha kedvére való művet talál köztük, megrendelheti azt az alábbi elérhetőségek valamelyikén. Kérjük, ekkor adja meg postázási címét. A megrendeléseket beérkezési sorrendben teljesítjük. A küldeményeket csomagként postázzuk, miután rózsaszín postai pénzesutalványon megérkezett a kiadványok (és a postaköltség) ellenértéke.

Szerény ízelítő a sokszínű kínálatból:

A jászberényi Jászmúzeum évkönyve 1938-1943. Szerkesztette: Komáromy József Budapest, 1943. 320 oldal, 72 képpel, ábrával. J

ászsági Könyvtár III. Sérült gerincű papírkötésben. 9.000 forint. A tartalomból: A régi Jászberény látképes ábrázolásai; Ásatások Kápolnahalmon; Adatok Jászberény XV-XIX. századbeli építészetéhez; Éposz a jász-kún eredetről; Szkítakori leletek; Adatok Szolnok várának történetéhez; A jászberényi református temető kopjafái; A Lehel-huszárok zászlója; A jász-kúnok privilégiális ládája.

Hentaller Lajos: Vérrózsák I-II. Budapest, Athenaeum, 1906. Díszes szecessziós, egészvászon kötésben, egybekötve. 210 + 278 oldal. 8.000 forint.

Hentaller Lajos (1852-1912) történetíró, publicista, Jászberény szülötte. Kossuth Lajos elkötelezett híve. Ebben a munkájában is a 1848-49-es szabadságharc eseményeit, hőseit és a kormányzó munkásságát állítja a középpontba. Felidézi a tápióbicskei ütközet előtti éjszakát, amikor Görgey a jászberényi városházán – hogy védelmezze Kossuth személyes biztonságát – a kormányzó ajtaja előtt fekve éjszakázott.

László Gyula: Lehel kürtje Budapest. 17 oldal + 8 tábla. Fűzve, 3.000 forint László Gyula tanulmánya több kiadást ért meg. A kürt mondája után részletesen bemutatja a Lehel kürtöt (kihajtható grafikai ábrázolással), és nyolc képes tábla melléklettel.

A teljes könyvjegyzéket oldalunkra kattintva tekintheti át:

http://www.jaszokegyesulete.hu/down/Konyvlista201127.pdf

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?