A remény most mindennél fontosabb

Elérkezett advent második vasárnapja. A remény gyertyájánál ez alkalommal Beszteri Éva, Jászberény Város Óvodai Intézményének vezetője fogalmazott meg lélekmelengető gondolatokat majd az Ünnepi Pódium keretében a tavaly ugyanekkor nagy sikert aratott Müller Péter Sziámi AndFriends koncertfelvételével nosztalgiázhattak az érdeklődők.

Bár a járványhelyzet az év legszebb időszakát sem kíméli, a helyi kulturális szervezők ennek ellenére mindent elkövetnek, hogy korábban megszokott, mára felfordult mindennapjaink közepette se kelljen nélkülöznünk egy kis karácsonyi varázslatot.

Az ünnepre hangoló családi délelőtt programjai során a Mikulást segítő aprónépek játszottak főszerepet. Suhaj Csilla csilingelő tobozmanó készítésére invitálta az ügyes kezűeket, még a Fabula Bábszínház előadásában Balambusz, a jóságos kiskrampusz – aki barátaival a Mikulás eltűnt zsákja után eredt – kalandjai elevenedtek meg.

A város adventi koszorúja mellől Beszteri Éva jelentkezett be a kulturális programok közösségi oldalán, beszédét Wass Albert Karácsonyi versének egy részletével kezdte meg, melyben a gyermeki lélek előcsalogatására intette a hallgatóságot.

„A második gyertyát gyújtjuk meg a koszorún, mely a reményt szimbolizálja. Ma különösen felértékelődik a remény szó, mert mindannyian bízunk abban, hogy hamarosan véget ér ez a borzalmas időszak, melynek jelenleg elszenvedői vagyunk, és élhetjük nyugalmasabb, biztonságosabb életünket. Reménykedünk, hogy közös karácsonya és békés, meghitt ünnepe lesz a családoknak.” – hangsúlyozta az intézményvezető, majd a boldog várakozás, megérkezés ünnepe kapcsán hozzátette, ezt a jelenlegi bizonytalan, félelemmel teli életünkben nehezebb megvalósítani, mint azt valaha is gondoltuk.

„Tegyünk ellene! Advent első vasárnapján megnyitottuk lelkünket mások felé, most eljött az ideje, hogy saját erőnkből másoknak is adjunk. (…) Gyújtsuk meg a remény szikráját azok szívében, akiknek a biztatásunk kell ahhoz, hogy erőt kapjanak. Ez a vasárnap az alázatra figyelmeztet bennünket.”

A folytatásban Szent Miklós, a gyermekeket és szegényeket megajándékozó püspök sokak által ismert története hangzott el, kiegészítve egy titokzatos angyal meséjével, aki az emberekben lakozó igaz ajándék után kutat.

„A hiedelmek szerint adventben nem csak a nagyszakállú Mikulás jön hozzánk. Karácsony előtt három héttel egy piros palástba öltözött angyal is érkezik. Feladata, hogy aranyszálból szőtt kosarát – melyet a nap sugaraiból készített – telepakolja ajándékokkal és felvigye a mennybe.  A kosár azonban nagyon törékeny, a játékok, cukrok és csokoládék súlya összeroppantaná. Az angyal nem ilyen ajándékok után kutat. Türelmesen keresi azt, ami súlytalan, végtelen, nem kerül semmibe, mégis mindennél többet ér. Az angyal a szeretet apró morzsáit teszi kosarába.”

A felvétel végén egy meglepetésvendég, maga a Mikulás köszöntötte a képernyők előtt ülő gyermekeket, és biztosította őket, bár személyesen most nem találkozhatnak, idén is sok-sok ajándék lapul a puttonyában, ám ezek között a legértékesebbek: az ölelés és a szeretet.

Az ünnepi pódium a tavalyi adventi készülődés egyik legkiemelkedőbb, telt házas koncertjét idézte meg, a közvetítés alkalmával Leonard Cohen kanadai énekes dalait hallhattuk magyar feldolgozásban Müller Péter Sziámi, Novák Péter és Kováts Kriszta, valamint az AndFriends zenekar advent örömére emlékeztető, magával ragadó produkciójában.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?