Elindulhat egy pozitív gazdasági változás

Az év végéhez közeledve egyébként is itt az ideje a számvetésnek, de a választások óta eltelt közel egy év ugyancsak okot ad a visszatekintésre, összegzésre. Budai Lóránt polgármestert november 26-án év végi interjúnkban arra kértük, foglalja össze az elmúlt időszak tapasztalatait, aki egyúttal némi előretekintésre is vállalkozott.

Múlt év novembere óta sok minden történt, többféle szempontból is rendhagyó hónapokat tudunk a hátunk mögött. A város vezetőjeként milyen volt a polgármester első éve és a 2020- as esztendő?

Két dolog határozta meg a naptári esztendőt és azt az egy évet, ami a választások óta eltelt. Egyik a megörökölt gazdasági helyzet, amelyet nekünk, az új városvezetésnek kezelni kellett. Szinte nincs olyan nap, amikor ne az elkezdett projektek hiányosságaival foglalkoznánk. Nap, nap után beleütközünk olyan problémába, amiről azelőtt sejtelmünk sem volt. Igaz, pénzügyi szakemberek figyelmeztettek, hogy ilyen rossz helyzetben a rendszerváltás óta nem volt Jászberény. Ha, csak a feléről tudtunk volna, másképp tervezzük az évet. Ezeket meg kell oldanunk ebben az egyébként is szűkös anyagi helyzetben. Tulajdonképp folyamatos tűzoltás folyik. Mindemellett a várost üzemeltetni kell, úgy, hogy a városlakók ezekből a gondokból minél kevesebbet vegyenek észre. Most nem beszélnék a politikáról, a támadásokról, mert ez a része nem érdekel. A másik az elmúlt hetekben másodjára ránk köszöntő vírushelyzet, ami megnehezítette az évet. Megpróbálunk minél többet tenni azért, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel vészeljük át ezt az időszakot. A város megannyi szegmensében az intézményektől a piacon át a játszóterekig jelen kell lennünk a védekezésben. Nyilván év elején erről sem volt tudomásunk. A rendkívül szűkös anyagi források, az elvonások itt is határt szabnak, de mindent megteszünk a jászberényiek védelmében.

A novemberi győzelem idején valószínűleg volt egy elképzelés a város működéséről, vezetéséről. Ahhoz képest mennyire írta át az élet a koncepciót?

Rögtön a választások után kiderült, hogy a megkezdett beruházásoknak nincs fedezete, kiderült az 1,5 milliárd forintos hiány. Ettől eltekintve azonban úgy gondoltam, hogy lehet ebben a városban előrehaladni, szerettem volna adni. Nagyon nehéz, hogy ezt az elképzelést a helyzet sok szempontból felülírta. Már a költségvetéskor, majd utána a zárolások kihirdetésekor és most az adóhoz kapcsolódó rendeletmódosításkor is olyan döntéseket kellett meghozni, amelyek kényszer hatására születtek. Sajnos a vírushelyzet, az Electrolux kivonulásából származó bevételkiesés, a megkapott hiány, az elvonások ezekre a lépésekre kényszerítettek. Ezek a döntések nem esnek jól, én ezeket semmiképpen sem szerettem volna megtenni, de be kell látni, nagyon szűkös a mozgásterünk az adott helyzetben. Megértem a másik oldal demagógiáját, hogy ezeket a kényszerű lépéseket meglovagolva szeretnének népszerűségre szert tenni, de azzal, hogy – akár az első félévi, akár a háromnegyed éves gazdálkodást – elfogadták, beismerték: nincs más megoldás. A gazdasági döntéseink racionálisak voltak, amelyeket az év elején a nagyvállalkozók is megerősítettek. Minden más csak politikai hangulatkeltés.

Többször elhangzott az a kijelentés, hogy nem tudhatták előre, mit hoz az év. Ha tudta volna, hogy milyen nehézségekkel találja magát szembe, akkor is elvállalja a polgármesterséget?

Határozottan igen. Nem titok, elmondtam a választások előtt is, hogy én mindent egy lapra tettem fel tavaly ősszel. Azt mondtam, ha a város lakóitól bizalmat kapok, akkor nekem kötelességem azzal élni és tenni azért, hogy ebben a városban tényleges változások következzenek be. Ezt a felhatalmazást a vártnál nagyobb mértékben megkaptam, így nem is kérdés, hogy ezt újra vállalnám!

Egy fél mondattal a fentiekben utalt rá, hogy a politika nem érdekli, mégis beszéljünk róla! Polgármesterségének szinte jelmondatává vált az együttműködés, az ellenzék is igényli a konszenzust, azonban a felek közötti kommunikáció valahol elsiklik egymás mellett. Mi lehet a párbeszéd hiányának az oka?

Nagyon egyszerű. Az elmúlt tíz évben bebetonozódott fideszes hatalom és ez a fajta kiskirályság elmúlt és ezt az ellenzék nehezen éli meg. Én tehetek bármit, de tényleg bármit, az úgysem lesz jó! A sajtónyilatkozatok hemzsegnek a valótlanságoktól, akár az országgyűlési képviselő, akár a frakció részéről. Ezekkel nem tudok és nem is akarok foglalkozni. A közösségi oldalamon mindenképpen fogom kommunikálni, hogy egyeztetések vannak, minden esetben szóvá teszem, ha meghívást kapnak egyeztetésre. Ezek legtöbbjével sem a frakció tagjai, sem Dobrán Gyula nem él. Pócs Jánossal szintén keresem az együttműködés lehetőségét, mindannyiuk véleményét kikérem. Részemről együttműködés terén a lelkiismeretem tiszta. A lehetőség adott, az, hogy ők nem élnek vele, egy másik kérdés.

Mire gondol, személyes ellentét vagy pártkonfliktus húzódhat a háttérben?

Ez egyértelműen egy fentről, a kormányzat részéről megfogalmazott parancs. Mindennek egyébként nagyon rossz üzenete van, ami nem Jászberény érdekeit szolgálja. Az elmúlt tíz év nem mutat személyes ellentétet, hiszen a képviselőkkel jól együtt tudtunk működni, soha nem voltak olyan éles vitáink, mint amilyeneket a választás óta tapasztalhatunk.

Látjuk, hogy a városlakókkal élénk kommunikációt folytat a közösségi oldalán és talán személyesen is. Milyen visszajelzések érkeznek a kialakult konfliktushelyzet kapcsán a polgármesterhez?

Az emberek is hasonlóképp gondolják, mint én; ez az út nem célravezető. Nyilván van néhány véleményvezér a Facebookon is és a városban is. A városlakók nagy része azt kommunikálja, hogy ez a széthúzás nem tesz jót. Békét szeretnének.

Vázlatosan mik azok a fő célok, fejlesztések, irányelvek, amelyek mentén 2021-ben tovább haladunk?

Legfontosabb még mindig az adott, megörökölt helyzet kezelése. Rengeteg probléma van a felszín alatt, amit meg kell oldanunk. Elmaradt kifizetések, beruházások pótmunkái, szóbeli egyeztetések, ígéretek, amelyekkel most bennünket találnak meg. Mindezek kifésülésével fog telni a jövő év nagy része. A vírus is tartogat még kihívásokat – a jövő év elején mindenképp. Egyébként a civil szervezetek összefogása és együttműködése remekül példázza, hogy minden helyzetet túl lehet élni és meg lehet oldani.

Számíthatunk még megszorításokra, további elvonásokra a jövő évben is?

Takarékos, átgondolt költségvetést akarok. Nyilván az egy másik helyzet lesz, ha az elfogadott adórendeletet visszahozza a Fidesz a pandémia után. Akkor egy új költségvetési tervezetet kell megalkotnunk, hiszen most számolunk ezzel a kétszázmillió forinttal.

A vállalkozások letelepedésének ösztönzése többször is téma volt. Tartogathat pozitívumot ebből a szempontból a jövő év?

Jó hírek vannak a láthatáron, amelyekkel meg tudjuk cáfolni azt, hogy a helyi vállalkozók elhagyják a várost. Nagyon jó irányban folyó tárgyalások vannak napirenden. Koncepciónk fontos szegmense, hogy cégeket hozzunk a városba, segítsük a meglévők fejlődését. Ezzel párhuzamosan alakulóban van egy megyei fejlesztési stratégia, amelynek segítségével szintén tudunk forrásokat hozni a városba. Bízom benne, hogy a már a kampányban megígért ipari parkot meg tudjuk valósítani, ezzel megteremtve egy több lábon álló gazdaságot. Az irány jó és bízunk benne, hogy ebben Pócs János képviselő úr is segítségünkre lesz, s akár a hitel elbírálásánál, akár egyéb kérdésekben támogatólag fog megnyilvánulni. Amennyiben ezt a lépést sikerül megtennünk, akkor végre elindulhat az a pozitív gazdasági változás Jászberényben, amire ígéretet tettünk.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?