Az idei nem a lakodalmak éve

A tavaszi korlátozásokat követően újabb akadályokkal kell szembenéznie a házasulandó pároknak, hiszen a jelenlegi járványidőszak sem teszi lehetővé a lakodalmak, nagyobb létszámú családi rendezvények megtartását. A legtöbb menyasszony kompromisszumok és lemondások közepette igyekszik megőrizni valamit a nagy nap szépségéből, még mások bizakodóan tekintenek a jövőbe, és újfent a halasztás mellett döntenek.

Az esküvőt szervező párok hozzáállása a fentebb említett két pólus mentén csoportosul, az esetek többségében szűk körben, „körítés” nélkül is megtartják a ceremóniát az engedélyezett létszámmal és előírásokkal, mondván nem látják előre, hová tudnák biztonsággal áthelyezni az eseményt, vagy már a sokadik időpontot követően nem kívánják tovább húzni az időt.

Ugyanakkor akadnak, akik bíznak a jövő év kedvezőbb alakulásában, pláne ha külföldről is várnak rokonokat, esetleg több az idős hozzátartozó vagy egyszerűen nem szeretnének engedni az elképzelésekből. Ebben a helyzetben valószínűleg nincs jó döntés, mindkét irány áldozatok meghozatalával jár, az viszont biztos, hogy a jelenlegi időszak több szempontból is megviseli az esküvőipar résztvevőit.

A hivatalos szolgáltatói szervezetek adatai szerint több mint tízezer esküvőt söpört el a második járványhullám, ami minden bizonnyal befolyásolja majd a házasságkötési számokat, melyek Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős miniszter szerint negyven éve nem voltak olyan magasak, mint a múlt esztendőben.

Józsa Tamás esküvői fotográfus szolgáltatói oldalról úgy látja, a tavaszi időszak után talán még bizonytalanabb a jelenlegi, és leginkább a káosz jelzővel lehetne illetni azt a helyzetet, amibe az esküvői szegmens kényszerült. „Megmondom őszintén, én most nem javaslok semmit a házasulandó pároknak, mert nem lehet azt mondani, hogy hónapok múlva megoldódik a mostani helyzet. Úgyhogy stagnálunk egyelőre – ez az árakra is érvényes, valószínű a mostani tarifák határozzák meg a következő két évet. Bár vannak megkeresések és lassan betelik a következő év, már kora tavaszra érkeztek lemondások is. Egy nagy kérdőjel lebeg a szemünk előtt, amiben szerepet játszik az, hogy egy esküvő lebonyolítása azért nem kevés pénz.”

A kialakult vis maior helyzetben a foglalók a szerződésben megfogalmazott feltételek szerint az új időpont esetében beszámítódnak vagy teljes lemondás esetén visszajárnak a megbízóknak, ami a főállású esküvői szolgáltatókat új bevételi megoldások keresésére sarkalja. Ennek a tendenciának köszönhetően az utóbbi időben felhígult esküvői iparban csak a legelhivatottabb szolgáltatók maradnak működésben, ami Józsa Tamás szerint hosszútávon jót tesz az ágazatnak. „Igazából mi is váltottunk, másra helyeztük most a fókuszt. Nagyon sok változást hozott ez az év, a megszokottól eltérő dolgokkal kell foglalkozni egy kicsit, de amint lehet esküvőzni, minden visszakerül a régi kerékvágásba.”

Hogy mikortól lesz újra lehetőség lakodalommal és családi ünnepléssel egybekötött menyegzőt tartani, arra még nincs – és az elmúlt hónapok tapasztalatait vizsgálva nem is lesz egy ideig – határozott, megbízható válasz. A rendezvények megtartásán túl még számos más komponenst – karantén kötelezettség, határok lezárása, létszám és időkorlátozások, esetleges megbetegedések – számításba kell venni, ami további terhet ró a szervező jegyesekre, akik számára az anyagi nehézségek mellett lelki megrázkódtatást is jelent egy életre szóló esemény lemondása, az átszervezést övező állandó bizonytalanság.

„Tavaszról helyeztük át a lakodalmunkat az őszi szezonra, de a folyamatosan érkező bejelentések miatt már annyira szorongtunk, hogy azt mondtuk, harmadik nekifutásra nem tartunk, csak polgárit. Több millió forintunk áll benne hónapok óta, és már elfogyott minden reményünk. Megtartottuk végül a legszűkebb körben, lemondva minden korábbi tervünkről.” – nyilatkozta keserűen Brigitta, az egyik online esküvőszervező közösség tagja, aki eredetileg 150 fővel tervezte megünnepelni életük legszebb napját, amit másfél évvel ezelőtt kezdtek el szervezni.

Orsi még nem veszítette el teljesen a hitét, vőlegényével csendben, de továbbra is készülnek menyegzőjükre „Nem mondom, hogy nem nyomja rá a bélyegét a szervezésre. Minden egyes döntésünk fölött ott lebeg egy feltételes mód, amit bármennyire is igyekszünk pozitívan szemlélni, egyszerűen nem lehet kizárni. Nekünk az őszi volt az első dátum, így még reménykedve várjuk a következő évet. Az biztos, hogy megtartjuk a polgárit, a többi még képlékeny. Őszintén bízunk benne, hogy 2021-ben már csak úgy nézünk vissza erre az időszakra, mint egy kellemetlen emlékre.”

Az online esküvői csoportok aráinak hozzáállása hasonlóan megoszló, ugyanakkor mindezek ellenére többségében reménykedő, kitartó. A szervezés nem áll meg, továbbra is jellemzőek a szolgáltatót ajánló bejegyzések, és tanulva az eddigi korlátozásokból több forgatókönyv alternatívát vesznek figyelembe a párok, amíg aktuálisabb információ nem lát napvilágot bizonyos dátumokra vonatkozóan. Az online térben szintén jelenlévő Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesülete mint hivatalos segítség áll a házasulandók rendelkeződésre mindennemű kérdésben, mely támogatásra reméljük, az idei nehézségek után jövőre már nem lesz akkora szükség.

 

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?