A Fidesz frakció kéri a városlakók véleményét

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője szerda reggel sajtótájékoztató keretében véleményezte a városvezetés által tervezett adócsomagot.

Szeretnénk a lakosságot és a vállalkozó társadalmat tájékoztatni, a támogatásukat kérni, hogy megakadályozzuk a rendkívüli jogrendet kihasználó baloldali városvezetés sarcolását – vezette be mondandóját a frakció vezető. A folytatásban kifejtette, a múlt héten a képviselők megkapták az előterjesztés tervezetét, amely az adóemelésről szól. Az intézkedés a válságos helyzetben elítélendő.

Emlékeztetett, a városvezetés megalakulásakor indokolatlanul elvont 300 millió forintot a civil szervezetektől, a sporttól, a kultúrától és a médiától. A Jászberény értékét adó szervezetek az intézkedés által lehetetlen helyzetbe kerültek. Egy éven belül a második megszorító intézkedéscsomagra készül a városvezetés, amely újabb 225 millió forintot von el a városlakók zsebéből.

Az adóemelés terveztét Balog Donát képviselő részletezte a sajtó munkatársainak.  – Bármennyire a békére és együttműködésre törekszünk a városlakók érdekében nem mehetünk el szó nélkül az előterjesztés mellett. A tervezett adóemelés mindenkit érint, hiszen a városvezetés emelni kívánja a telekadót, amelyből 41 millió plusz bevételre számít, az építményadót, amellyel 44 millió forintot vesznek el az emberektől. Az iparűzési adó emelésével 140 millió forintot akarnak elvenni a vállalkozások kasszájából, ez által az ott dolgozóktól is. Mindez összesen 225 millió indokolatlan emelést jelent. Az előző 300 millió forint elvonás mellett, sőt látva a vírushelyzetben is a 360 millió többlet iparűzési adóbevételt, mindez teljesen indokolatlan lépés. Az építményadó 4400 adózót, a telekadó 1100 családot érint, az iparűzési adó mintegy 1000 vállalkozótól von el 140 millió forintot ebben az egyébként is válságos helyzetben. Összegezve 6500 érintettnél adóemelés jelentkezik az 1800 kedvezményezettel szemben.

Tamás Zoltán kérte vissza a szót, aki hangsúlyozta, hazug a baloldali városvezetés kormányra irányuló vádja, ugyanis éppen a napokban nyújtott 2,5 milliárd vissza nem terítendő támogatást a kormány két helyi nagyvállalkozónak.

A Fidesz szeretné a véleményezésbe bevonni a lakosságot is, amelynek mikéntjéről Szatmári Anikó adott tájékoztatást. Emlékeztetett, a polgármester folyton a lakosság döntésekbe bevonásáról beszél, ezzel ellentétben most másképp cselekszik. A városvezetés még a képviselő-testület szavazatát sem veszi figyelembe. Mindezek jegyében a Fidesz frakció szeretne élni alehetőséggel, hogy kikérje a városlakók véleményét Jászberény megsarcolásának ügyében. A következő napokban minden jászberényi postaládába eljuttatnak egy kérdőívet, amelyen kikérik a városlakók véleményét az adóemelés kapcsán. Mindemellett ma délutántól interneten is indítanak egy szavazást a fideszes képviselők oldalán. Ne engedjük, hogy a Malom projektért indokolatlanul kifizetett százmilliókért a lakosságot büntessék! Ha összegyűlik annyi vélemény, amellyel konzekvensen felhatalmazást kapunk, garantáljuk, hogy a Fidesz frakció megállítja az újabb megszorító csomag bevezetését városunkban! – hangsúlyozta Szatmári Anikó.

Dr. Szabó Tamás képviselő újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, ebben a periódusban a polgármester egyszemélyben tulajdonképpen azt csinál, amit akar. Ezzel szemben, a gyakorlat szerint a testület döntését kellene alapul venni ilyen horderejű kérdésekben. Ennek az adóemelésnek most semminemű értelme nincs. Nem kellene a nehéz helyzetben is jól teljesítő vállalkozókat kényszerpályára állítani. A város működése egyértelműen biztosított, a fejlesztésekben, a vállalkozás ösztönzésben kellene előre lépni.

Tamás Zoltán hozzátette, a jövőben is szeretnék majd kikérni a városlakók véleményét az ehhez hasonló, sok embert érintő, jelentős kérdésekben.

Balog Donát is hozzászólt, aki elmondta, az adórendszerben valóban vannak finomításra szoruló tényezők, de ahhoz átgondoltabb döntések szükségesek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?