Vészhelyzeti intézkedések a Városüzemeltetőnél

A múlt hét szerdán kihirdetett járványügyi vészhelyzet a J.V.V. Nonprofit Zrt. intézményeit is kényszerpályára állította. Horgosi Zsolt vezérigazgatót kérdeztük a bevezetett intézkedésekről.

Mi alapján hozták az intézmények működését szabályozó döntéseket?

A Társaságánál működő operatív törzs egyeztetése és a november 11-én megjelent kormányzati szabályozások, valamint a polgármester úrral történt egyeztetések alapján döntöttünk egyes intézményeink működési korlátozásairól, a használat feltételeiről.

A lakosság számára mely egységeket érinti a változás?

Szinte mindegyiket. Az állatkertben látogatási tilalmat vezettünk be, a Strand- és Termálfürdőben szintén tilos a látogatók fogadása. A jégpályát és sportlétesítményeket csak a sportról szóló törvény értelmében a kormányrendeletben meghatározott, a jogszabályok alapján versenyszerűen sportolónak minősülő személyek használhatják edzések és sportrendezvények céljából. A mérkőzések csakis zárt kapusak lehetnek, közönség nem látogathatja az eseményt, a létesítményt.

Az iskolai sportlétesítmények esetében milyen szabályozást hoztak?

Az iskolai időszakban megtartott testnevelésóra céljára használhatók a tornatermek az oktatási intézményekre vonatkozó szabályok betartásával. A délutáni, iskola időn túli időszakban a létesítményeket csak a sporttörvény szerinti versenyszerűen sportolók látogathatják.

Városunkban melyek azok a sportágak, amelyek továbbra is működhetnek a rendelet szerint a Társaság üzemeltetése alatti intézményekben?

A csapatsportágak, mint a kézilabda, a kosárlabda és a röplabdacsapatok, illetve a versenyrendszerben működő szakosztályok (pl. sportgimnasztika, asztalitenisz, stb.) a csarnokokban, tornatermekben. A jégkorong, műkorcsolya és gyorskorcsolya szakosztályok a jégcsarnokban továbbra is edzhetnek a szabályok betartásával. Ez azt jelenti, hogy csak a versenyszerűen sportolók, illetve az edzők látogathatják a létesítményt, és a küzdőtéren nem, de azon kívül kötelező a maszk viselése. A sportágakkal történő egyeztetések során mindig figyelembe vesszük a szakszövetségek által kiadott ajánlásokat, előírásokat is.

A piacokon milyen szabályok léptek életbe?

A polgármester úr az egyeztetések alapján elrendelte, hogy a piacok – tehát a városi és a „lengyel piac” – zárt és szabadtéri területein is mindenki számára kötelező a maszk viselése és az előírt távolságtartás. Erre a piacokon, de más létesítmények esetében, a kihelyezett figyelemfelhívó táblák is emlékeztetnek. Természetesen először munkatársaink felkérik a maszk szabályos viselésére az azt elmulasztó személyt, amennyiben ennek nem tesz eleget, akkor felkérik a terület, vagy a létesítmény elhagyására. Amennyiben ennek sem tesz eleget, akkor hatósági intézkedést kell kérni munkatársunknak a jogsértő magatartás megszüntetése érdekében. A maszk helyes viselése és a szabályok betartása mindannyiunk közös érdeke, kérek mindenkit, hogy a szabályok betartásával vigyázzunk egymásra!

A játszóterek felügyelete szintén a cég hatáskörébe tartozik. Itt mi a szabály?

Ugyancsak a polgármester úr rendelkezett arról, hogy a játszótereken a hat évnél idősebb személyek csak maszkban tartózkodhatnak. A szülőktől kérjük a távolságtartási és a maszkviselési előírások betartását. és természetesen azt, hogy csak egészséges személyek látogassák a játszótereket. A játszótereket egyébként most is, mint a tavaszi hullám idején rendszeresen fertőtlenítjük, hasonlóan mint a forgalmasabb helyeken lévő köztéri padokat, kézi szemeteseket.,

Mi történik a dolgozókkal?

Nem küldünk el senkit, mindenki munkájára továbbra is szükség van. A korlátozással érintett létesítmények nagy részében továbbra is majdnem ugyanúgy folyik a munka mint korábban, csak látogatók nélkül. A jelenleg zárva tartó termálfürdőben a karbantartási munkákat hoztuk előre és végezzük a kényszerszünet alatt. Az állatkertben a munka folyamatos a látogatási tilalom idején is, hiszen az állatokat változatlanul el kell látni, gondozni kell. Ahol szükséges, a munkatársak egy részét átcsoportosítjuk egyéb más területekre, hogy a foglalkoztatásuk és a feladatellátás folyamatos legyen. Egy részüknek még maradt szabadsága, így otthon tartózkodnak a vészhelyzet idején. Ez úton is köszönöm minden dolgozónknak, akik az év során kialakult veszélyhelyzetben helytálltak, helytállnak szakterületükön. Bízom benne, hogy minél hamarabb visszatérhetünk a megszokott élethez, annál is inkább, mert ez a helyzet – a járványveszélyen túl – rendkívüli anyagi terheket és bevételkiesést jelent városunk és a Társaság számára is.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?