Módosult a Településképi rendelet

A szeptemberi képviselő-testületi ülésen az önkormányzat elfogadta a településképi rendelet módosítását, amely így október elseje óta hatályban van. A módosítás tartalmáról és a rendelet lakosságot érintő fontosabb témáiról Alvári Csaba főépítész nyilatkozott lapunknak.

Egyik fontos elem a városban és régóta meglévő probléma a kerítések kinézetének, anyagának ügye. A lakosság igen kedveli a népnyelven csak „lindab” kerítésnek becézett horganyzott lemez, trapézlemez kerítéstípust. E tekintetben engedmények kerültek a módosításba, az eddigi tiltás helyett így famintázatú trapézlemez, műanyag, fém kerítést a jövőben lehet építeni. A befejezetlen kerítéseket viszont meg kell építeni, ne legyenek évekig csak lábazatok a házak körül! Kerítések építésénél vagy átalakításánál minden esetben bejelentés formájában közölni kell a tényt a főépítésszel.

Szintén engedményeket tartalmaz a módosítás a lapostetős épületek tekintetében is. Eddig csak meghatározott területeken – az Érpart és a Szatmári lakótelep bizonyos részein – lehetett lapos tetős házat építeni. Bizonyos helyzetekben azonban életszerű lehet, mint például tetőterasz kialakítása esetében, lapostetőt tenni az épületre. Mostantól minden övezetben az alapterület 25 százalékáig megengedett a lapostető kivitelezése. Függőlegesen és vízszintesen is bővíthető lapostetős megoldással a már eleve ilyen épület.

Új rendelkezés, hogy a használati mód váltást – például, ha valaki lakásból irodát kíván kialakítani –, szeretné a tulajdoni lapján feltüntetni, akkor az eljárás egy része a főépítésznél zajlik. A hivatal hatósági bizonyítványt fog kiállítani, amivel el lehet menni a földhivatalhoz. Az iratokat jelen helyzetben be kell küldeni a hivatalhoz, személyes megjelenés nem lehetséges. A rendelet-módosításokat illető tájékoztatáson kívül, egyéb hasznos témákra is felhívta a figyelmet a főépítész. Kiemelte, családi ház építése esetében egy helyi rendelet alapján a településképi konzultáció eljárásban valamennyi tervet be kell mutatni a főépítésznek, aki a terveket véleményezi. Az ezzel kapcsolatos előírások a Településképi rendeletben megtalálhatók.

Azt a lakóépületet, amelyik nem az egyszerű bejelentés alá, hanem építési engedély tárgykörébe tartozik, értelemszerűen településképi véleményezésre kell bemutatni a főépítésznek. Kisebb volumenű dolog, de szintén bejelentésköteles a klíma vagy a parabola antenna felszerelése, amennyiben az a közterületről látható. Bizonyos esetekben, főutak mentén a nyílászáró cserét is be kell jelenteni.

A város frekventált helyein a homlokzat színezéséről szintén ki kell kérni a főépítész véleményét. Alvári Csaba elsősorban a földszíneket, pasztellszíneket javasolja homlokzati színnek. A bejelentést formanyomtatványon teheti meg az építtető, amely megtalálható és letölthető a Településképi rendelet végén. Az eljárás ingyenes, de kötelesség. Építkezéssel kapcsolatos valamennyi rendelet és előírás a város honalapján elérhető a Városfejlesztés címszó alatt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?