Összefogásnak köszönhetően menekültek meg a sasok

Két bajba jutott fiatal parlagi sast gyógyítottak fel a jászberényi Sasközpontban, mindkettejüket szerencsésen szabadon engedték az őszi hónapokban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi egyesület (MME), a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI), az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) és a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) szakemberei együttműködésével sikerült a két madarat megmenteni.

Az összegzés felidézi, hogy az MME és a HNPI munkatársai a nyár közepén találtak egy szerencsétlenül járt fiókát az egyik jászsági parlagisas-fészekben. A fióka lábára egy bálamadzag tekeredett, amely szinte csontig hatolt a madár csüdjébe.

A szakemberek gyors mérlegelést követően az állatot Jászberénybe vitték, ahol a Sasközpont állatorvosai látták el. Ezt követően a gyógyulás elősegítése érdekében fizikoterápiás kezelésben részesült a FÁNK állatorvosainak köszönhetően.

A példamutató összefogás eredményeként több hét után teljesen visszanyerte erejét és elengedhetővé vált. Mint írják, a másik sast az ANPI természetvédelmi őre találta meg legyengülve a Hernád-völgyben augusztus 18-án. A nemrég kirepült fiatal parlagi sas komoly mérgezéses tüneteket mutatott, így sürgős beavatkozás nélkül elpusztul volna. A gyors segítségre szoruló madarat Jászberénybe szállították, ahol a Sasközpont állatorvosai rögtön ellátták.

A vizsgálatok megerősítették, hogy az állat rágcsálóirtószeres mérgezést szenvedhetett, ami az utóbbi időben egyre gyakrabban okoz problémát parlagi sasoknál. A Sasközpont újonnan épült, nagy belmagasságú kondicionáló röpdéjének köszönhetően mindkét madár megerősíthette a szárnyizmait.

Az állapotuknak megfelelően az aggteleki sast október 18-án engedték el a szakemberek, míg a jászsági példány november elején nyerte vissza szabadságát. A madarak sorsát az elengedést követően GPS jeladók segítségével lehet nyomon követni.

forrás: MTI

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?