Ismét online térbe költözik a kultúra

Dukai Rita, a Jászkerület Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője november 12-én, csütörtökön délelőtt sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a média képviselőit a vészhelyzet kapcsán kialakult kulturális életet érintő változásokról.

A járvány első szakaszában, a Jászkerület Kulturális Nonprofit Kft. több tavaszra és nyár elejére tervezett programját kénytelenek voltak lemondani, illetve elhalasztani. Ezek közül néhányat a nyár végén, valamint ősszel sikerült megrendezni, sajnos alacsonyabb látogatottsággal. Az idő alatt, amíg intézményeink megszokott működése korlátokba ütközik igyekszünk az interneten keresztül kulturális tartalmakat eljuttatni a város lakosságához. Az elmúlt héten a korlátozások figyelembe vételével egy intézkedési tervet dolgoztunk ki, átszerveztük programjainkat, azok helyszínét, valamint felhívtuk a lakosság figyelmét a szabályok betartására – mondta az ügyvezető asszony.

November 9-én az újabb korlátozások bevezetése miatt, számos előre megtervezett, már megszervezett rendezvényüket le kellett mondani. November 11-én 00.00 órától a Lehel Film-Színház bezárta kapuit. Elmaradnak a filmvetítések, Klubkoncertek, a Filmklub előadásai, a vasárnapokra gyermekek részére meghirdetett Mesesziget Filmklub vetítései, a Családi Matiné Színházi gyermekprogramok, a Slam Poetry. A Kulináris Filmklub idénre tervezett filmjeiből is csak egy filmet tudtak levetíteni. November 10-én még megnyitották a Grafikai Reflexiók kiállítást a Lehel Film – Színházban, melyet az elkövetkezőkben online tárlatvezetéssel mutatnak be az érdeklődők számára.

A jelenleg érvényben lévő korlátozások miatt lemondták a Kowalsky meg a Vega közönségtalálkozóját, Rákász Gergely karácsonyi koncertjét, a város kórusainak adventi hangversenyeit és a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek ünnepi koncertjét. Az eredetileg tavaszra tervezett, akkor elmaradt Szolnoki Szimfónikus Zenekar és Sas Dániel zongoraművész közös koncertjét az adventi programsorozatunk nyitó rendezvényének szánták, azonban ezt is le kellett mondani.

A közkedvelt Játékos Nap és a Mézeskalács Futam az idén szintén elmaradnak. Elmarad a héten tervezett családi kézműves játszóház, a Márton Napi Libaságok. Mindemellett a karácsonyi ünnepekre készülve a város főterét díszkivilágítással ünneplőbe öltöztetik, melynek fényei az első Adventi Vasárnapon gyulladnak fel. Az Adventi Ünnepekre tervezett rendezvények egy részét, köztük Réz Lóránt orgonaművész és művészbarátainak december 20-ára tervezett ünnepi koncertjét és a promenád gyertyagyújtását is felvételről, vagy online módon juttatják el a lakosság részére. A Kézműves felnőtt programokat ugyancsak igyekeznek online módon megtartani.

Online módon tervezik megtartani a Luca Napot és egy Adventi Jeles Napot, mint családi kézműves programot. Három alkotónap; a pénztárca készítő, az alátét készítő és a nemezelés szintén virtuális program lesz. A Városi Könyvtár zárva tart november 11-étől, ezért a Hónap meséje program megvalósítására is már csak az online tér ad lehetőséget. A könyvtár dolgozói egy felnőtt e-learning oktatás bevezetésén dolgoznak, mely várhatóan decemberben elindul. Központi állásfoglalására várnak az online könyvtári kölcsönzések tekintetében, illetve arra vonatkozóan, hogy a könyvek kisablakon történő kiadása megvalósítható-e?

A Jászkerület tartós közösségei a szigorítások bevezetése napjától nem látogathatják az intézményeiket. Terembérletre nincs lehetőség az elkövetkezendő időszakban. A megvásárolt jegyeket november 30-áig váltják vissza a Lehel Film-Színházban. – Remélem a nagyon népszerű felnőtt színházi előadásainkat a következő évben majd folytatni tudjuk. A járványügyi helyzetre való tekintettel bérletes előadásokat nem hirdettünk. A Bakancslista elmaradt előadását 2021 év február végén tervezzük megtartani, ha a járványügyi helyzet megengedi.

Ezúton is szeretném megköszönni kollégáim munkáját. Nehéz időszak áll mindenki mögött, s ez várható még egy ideig. Igyekszünk a kultúra minden területén, minden korosztály számára színvonalas programokat nyújtani, komoly összefogással, közös ötletekkel széles palettán megjelenni – zárta a programokra vonatkozó ismertetőt Dukai Rita.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?