Tanulj meg szörfözni az élet hullámain!

Jászberény Város Önkormányzata 2017-ben kiírt egy pályázatot, „Szer nélkül a teljes életért” címmel, a projekt még ma is tart. Ennek része volt az az előadás, amelyet dr. Ördög János holisztikus orvostól hallhattunk október 28-án este a főtéren található Mindfulness Központban.

A résztvevőket Suhaj Csilla programszervező köszöntötte, aki elmondta, hogy a pályázat törekvése, hogy az emberekben, a fiatalokban ne induljon el a függővé válás folyamata, és ne kelljen szembenézni ezáltal az elvonási, lemondási tünetek gyötrelmeivel, egészségük, emberi kapcsolataik megromlásával.

Dr. Ördög János – a Lelki Köldökzsinór Egyesület elnöke, tudatosság-tréner – bevezetőjében elmondta, hogy a függőséget sem maradéktalanul leküzdeni, sem eredményesen megelőzni nem tudjuk. Ellenben, ha a gondolkodásunkat megváltoztatjuk a világról, önmagunkról és a függőséghez vezető téves „hiány-tudatot” kicseréljük arra a tényre, hogy mindannyian egyformán értékesek vagyunk, és a jelen pillanatban is mindenünk megvan ahhoz, hogy megelégedett, boldog és teljes életet élhessünk, akkor ebben a tudatosságban kiteljesedik az életünk, és nem fogunk hiányt szenvedni semmiben.

„A szerfüggőség gyökere ugyanis mindössze az öntudatlan, ítélkező emberi elmében létezik. Rá kell arra ébrednünk, hogy az életünk már most is teljes. A szenvedés a tudatos jelenlétben megszűnik, mert elfogadjuk azt, ami itt és most van, nem vágyunk másra, szebbre, jobbra, többre. És paradox módon éppen ettől a megváltozott hozzáállástól lesz az életünk teljesebb, boldogabb, egészségesebb!” – hallhattuk az előadótól. Aki azt is elmondta, hogy a tudatos jelenlét elfogadó/megengedő hozzáállásával, az elégedetlen elme lecsendesedésével rátalálunk egy másik világra, egy olyan boldog és megelégedett világra, amelyben a függőség nem létezik. Csak az van, ami itt és most van. És ez éppen elég.

Dr. Ördög János rávilágított arra, ha „jól érezzük magunkat a bőrünkben”, akkor minden alapvető szükségletünk ki van elégítve. Ha nem jól éljük meg a mindennapokat, rossz érzésünk van, akkor bizonyára valamilyen kielégítetlen szükséglet húzódik meg a háttérben. Ha őszintén megvizsgáljuk, ezek a szükségletek azonban nem valósak, vagy túlzók, és főleg vélt anyagi hiánytudatból erednek.

Az est folyamán betekintést nyertünk az emberi szükségletek mibenlétébe is. Egyfelől vannak a nyilvánvaló fizikai-biológiai szükségletek, az alapvető dolgok, mint például a táplálék, valahová tartozás, az elismerés, a tudásvágy, az esztétika, az önmegvalósítás, amelyek valóban fontosak az emberi jólét számára. Másfelől léteznek olyan láthatatlan szükségletek, amelyek az emberi értékrendünket adják, azonban ezek lelki-szellemi síkon érhetők el. Ilyenek: a feltétlen elfogadás, a végtelen türelem, a kezdők kíváncsisága, a megelőlegezett bizalom, az intuitív könnyedség, a bölcsesség, az elengedés. Ezek mind lelki-szellemi szükségeltek. Ezek hiányában hiába van meg mindenünk a fizikai síkon, mégis hiányzik valami. Feszültek, nyugtalanok, boldogtalanok maradunk.

Az előadó a folytatásban felsorolta a leggyakoribb függőségeket: alkohol, dohányzás, drog (gyógyszer), étel/ital, játék (számítógép), internet, szex (társfüggőség), vásárlás, munka- (tanulás) és információ-függőség. Mindannyiunk legalattomosabb függősége azonban a függőség saját hangulat-ingadozásunktól és a rágódó, aggódó, előítéletes, kritikus, türelmetlen, bizalmatlan gondolatainktól!

Az előadás során képet kaptunk arról, hogy az emberek többsége a reggeltől estig tartó, folyamatos gondolkodásba fárad bele – miközben maga a gondolkodás a gondjaink, stresszünk, boldogtalanságunk forrása!

Erre a függőségre a megnyugtató megoldás, ha tudatosan a jelenre figyelünk. A tudatos jelenlétet az egyesület mindfulness-tréningjein tanulhatjuk meg egy életre és tapasztalhatjuk meg áldásos következményeit az élet minden területén.  Amikor elkezdünk a jelenben szeretni, a félelem, az ellenségek, a függőség eltűnnek a „kínálatból”. A szeretet pedig nem tesz kivételt, nem szab határokat. Minden esetben önmagunk szeretetével indul, és a továbbadással áramlik. A szeretet éltet mindannyiunkat!

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?