Konszenzusról szó sem volt

Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője október 28-án, szerda délelőtt sajtótájékoztatón reagált a legutóbbi testületi ülés sarkalatos pontjaira, a testületi ülések helyszínének áthelyezésére, illetve az SZMSZ módosításra.

Mint kifejtette, a frakció az ülések áthelyezésének megvétózásával nem sértett törvényt, nyilvánosságot, amelyet a kormányhivatal véleménye is alátámaszt. A törvénynek előzetesen ők maguk utánanéztek, sőt a jegyző véleményét is kikérték, aki akkor nem tájékoztatta törvénysértésről az ellenzéket.

A Fidesz indítványa épp a szélesebb nyilvánosság elérését célozza, hiszen a Városházán van lehetőség az önkormányzati ülések élő közvetítésére. Hozzátette, az ülések harminc éve nyitottak, bárki bemehet, de az emberek nem igazán akarnak élni ezzel a jogukkal, a képviselőknek viszont szükséges a megfelelő technikai háttér (szavazógép, internet, elektromos töltési lehetőség, mikrofon) a hatékony munkához.

A kormányhivatal munkatársai a Déryné technikai alkalmatlanságát elismerték, az ügy kapcsán levélben fordultak a jegyzőhöz. A SZMSZ-ben benne foglaltatik a gépi szavazás biztosítása. Mivel ez nem történt meg az alakuló ülésen sem, az önkormányzat törvényt sértett. A november 4-i polgármesteri vétó csupán a Malom 300 millió forintos kifizetéséről való figyelemelterelés – vélekedett Tamás Zoltán.

Az SZMSZ módosítás kapcsán a képviselő elmondta, nem állt szándékukban felrúgni a konszenzust, ugyanis együttműködésről kezdetektől fogva szó sem volt és ez nem rajtuk múlott. A frakció kezdetektől ellenezte a két baloldali alpolgármester megválasztását a jobbikos polgármester mellé. Mindemellett a városvezetés valamennyi képviselőjét pozícióba helyezte vagy tanácsnoki vagy bizottsági elnöki szinten az alakuló ülésen, holott ha a választási arányokat nézzük, a Fidesz van többségben.

A vírusos időszak megakadályozta, hogy azóta érdemben változtassanak a pozíciókon. A személycserét az elmúlt év tapasztalatainak tükrében a teljesítmény hiánya indokolja. Szakmai szempontból Bódis Bélát találták a legmegfelelőbbnek a Városüzemeltetési Bizottság élére. Dobrán Gyula tanácsnoki lemondásának kapcsán a frakcióvezető kifejtette, hogy tanácsnoki minőségben egyszer sem kereste a polgármester a képviselőt, nem adott feladatot számára.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?