Ima vagy party a halottakért

Október végén, november elején elhunyt szeretteinkre emlékezünk. A keresztény szokások szerint csendes imádsággal, az egyre népszerűbbé váló angolszáz hagyományok alapján vidám bulival.

Ilyenkor, október végén díszbe öltöztetjük a temetőket. Mécseseket gyújtunk a sírokon, krizantémot helyezünk a kővázák tartójába. A hívők imádkoznak szeretteik lelki üdvéért, könyörögnek Isten bocsánatáért.

November 1-je, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amely sokáig Magyarországon a katolikus hívek számára úgynevezett tanácsolt ünnep volt, az ezredfordulótól azonban ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé. Az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg. Az ezt követő halottak napja, november 2., fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává.

Viszonylag új szokás hazánkban a halloween megtartása, amely október utolsó napja. Ez az angolszáz népektől átvett hagyomány az álarcos bulik éjszakája. A gyerekek cukorkáért járják a házakat, a nagyobbak partyval zárják a napot. Ide kapcsolódik a tökfaragás hagyománya is, azonban töklámpásokat a halloween-i szokások átvétele előtt is készítettek nagyszüleink. A keresztény hagyomány és az ijesztgetős szokás mára összesimult ebben az ünnepi időszakban.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?