A modern költők köztünk járnak

A Jászberényi Városi Könyvtár még a tavaszi járványhullám idején, az április 11-i költészet napjához kapcsolódóan hirdette meg versíró pályázatát, melyre két témában, három korcsoportban küldhettek be alkotásokat a lelkes tollforgatók. A legjobban sikerült költeményeket az Országos Könyvtári Napok keretein belül, október 9-én díjazta a szakmai zsűri.

A pályaműveket – melyek stílusában, formájában és terjedelmében sem határoztak meg kikötéseket – az én Jászságom, és a könyv örök tematikákban lehetett benyújtani szeptember 20-ig.Az eredményhirdetésen megjelent írópalántákat és kísérőiket Szarvasné Csilla könyvtáros köszöntötte, majd átadta a szót a zsűri tagjainak – a COOP Líra Könyvesbolt vezetőjének, Kiss Enikőnek és Szőrös Zoltán magyar szakos pedagógusnak –, hogy értékeljék a beérkezett pályaműveket.

„Az alkotásnak van egy része, ami tanulható és csak utána jön a saját egyéniség, fantázia. Érdemes úgy írni a továbbiakban verseket, hogy minden apróságot megfigyeltek a világban és apró hangulatokat, érzéseket gyűjtötök. Nem kell rögtön a nagy érzelmeket megfogalmazni.” – javasolta Kiss Enikő, majd kiemelte, a hangulatok megjelenítése kifejezetten jól sikerült, élvezettel olvasták a bensőséges családi pillanatokat vagy épp a Jászberényt lírai módon megörökítő szerzeményeket.

Az említésre méltó költői megoldások részletezését követően Szőrös Zoltán, a Terplán Zénó Ferences Középiskola pedagógusa fűzte tovább az értékelő gondolatokat.

„Amikor a tanítványaimmal a versírást emlegetjük, azt gondolják tévesen, hogy minden költő fekete-fehér bajuszos bácsi, amikor pedig mondom, hogy köztünk is járnak költők és akár ők is lehetnek azok, akkor meglepődnek. Éppen ezért nagy örömömre szolgál, amikor egy-egy tanuló megkeres, hogy megmutatná nekem a versét, gondolatait, mert az nem csak a bizalom jele, hanem annak is, hogy vannak még fiatalok, akik versírásra adják a fejüket, gondolataikat, érzéseiket. ”

Szőrös Zoltán hangsúlyozta, mindenki győztesnek számít ebben a megmérettetésben, a továbbiakra pedig kérte a jelenlévőket, alkossanak, akár hirdetnek versenyt, akár nem, mert az írás által mindenképp csak nyernek, gyarapodnak.A rendezvény az értékes nyeremények – élmények, ajándéktárgyak – átadásával, valamint a helyezések kihirdetésével folytatódott. A támogatóknak köszönhetően minden pályázó az értékelésnek megfelelő meglepetésjutalommal térhetett haza, így senki nem maradt a későbbiekre motiváció nélkül.

Az alsó tagozatosok körében Járomi Levente: Alma darálás című verse lett az első helyezett, a felső tagozatosoknál pedig Horti Melinda Szilvia: A könyv örök! című versével brillírozott.A felnőtt kategóriában Utasi Hajnalka került ki győztesen Kötetlen óda kedves könyveimhez című alkotása elismeréseként.

Az esemény támogatói:

Aditi Kft.

Artworks by Nora N.

Firpo Pizzéria

Jászberényi Állat és Növénykert

Kiss Húsműhelynek

Kovács Attila (Holden Rose) írónak

Masni Ajándéküzlet

Molnár Méhészet, Jászberény

Szikra Galéria Étterem, Kávézó & Rendezvényház

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?