Alzheimer Világnap a Szent Klára Idősek Otthonában

Szeptember 21.: Alzheimer Világnap. Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával létrejövő eseménysorozatot világszerte meg szokták rendezni. Mindennek célja, küldetése az, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének gyakoriságára, a bennük rejlő veszélyre. A tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak a szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Jászberényben intézményünk – a Szent Klára Idősek Otthona – is csatlakozott a programokhoz, és megemlékeztünk az Alzheimer Világnapról. Tettük ezt igaz, rendhagyó formában. A járványügyi helyzet következtében online formában tudtuk a rendezvényünket megvalósítani a Déryné Rendezvényházban.

A jelenlévőket Kinde Kálmán, a Katolikus Szeretetszolgálat gazdasági főigazgatója köszöntötte. Örömét fejezte ki, hogy a program létre tudott jönni, felhívta a figyelmet arra, fontos, hogy a demenciáról az emberek minél többet tudjanak, és azt is, hogy van hová fordulniuk, van segítség a számukra.

A folytatásban a Szent Klára Idősek Otthona vezetőjének, Vargáné Deme Katalinnak, az üdvözlő szavait – távolléte miatt – Szabó Mariann munkatárstól hallhattuk.

Az ünnepi köszöntőben kiemelte a Katolikus Szeretetszolgálat 70 éves fennállását. Történelmi múltidézésen keresztül nyerhettünk betekintést a szerzetesek egykori életébe, itt a jászberényi kolostor falai között. Majd arról is hallottunk, hogy a püspöki kar létrehozta a Római Katolikus Egyházi Kegydíjasok és Betegek Szeretetszolgálatát, amely ma Katolikus Szeretetszolgálat néven működik. Az otthon működése a rendszerváltás után 1991. július 1-től egyházi fenntartású lett.

Nagyon kiemelték és elmélyítették a program mondanivalóját a Koltay Róbert színművész főszereplésével készült demenciáról szóló rövidfilmek, amelyek levetítésre kerültek az INDA projektfilm mellett.

Az előadások folyamán üdvözölhettük a jelenlévők között a Szolnokról érkezett klinikai szakpszichológust, Koncz Ilonát, aki „Mit tegyünk, ha demenciával élő beteg van a családban?” címmel tartotta meg előadását.

Kiemelte: „Fontos, ha a demens személy fenntartja a szellemi aktivitását azokon a területeken, amelyeket még el tud végezni. Azok a dolgok, amelyeket rutinszerűen végzett a betegség kialakulása előtt nagyon sokáig épen maradnak. Pontosan azért, mert ezek nagyon bejárt idegi kapcsolatokat jelentenek. A mozgás, az olvasás, a tánc nagyon hasznosak és a játék. Legfőképpen pedig a beszélgetés.” – fogalmazott.

A folytatásban Buschman Éva terápiás munkatárs előadását hallhattuk, aki a Demencia Információs Órák (DIÓ) programsorozatban kontaktasszisztensként vett részt. Erről az egyéves projektről számolt be.

„Kevés a betegségről az információ, pedig a „demencia” itt van közöttünk. Egyre gyakoribb, egyre többeket érint, és egyre fiatalabbakat is országos és világviszonylatban.  Népbetegségnek számít, tehát kötelességünk ezzel foglalkozni és az érintetteknek a kellő információt megadni. Szükséges információ, a továbbképzés az ápolók/gondozók részére is. A tapasztalatok azt mutatták, hogy szükség van arra, hogy az emberek erről minél többet tudjanak, főként azok, akiket valamilyen formában érint.

Ebből indult ki néhány évvel ezelőtt az INDA projekt és az Alzheimer Cafék gondolata, megvalósítása, amelyet mi is szerveztünk itt Jászberényben. A célközönség időről-időre változott és az előadók is, akik egye-egy csésze kávé, tea mellett igyekeztek képet adni és segítséget nyújtani az érdeklődőknek.

Ennek folytatása volt a kicsit más alapokra helyezett tájékoztatási/képzési/ismeret-átadási forma, a DIÓ – Demencia Információs Órák – egyéves programsorozat.” – hallhattuk.

Az előadások folyamát Tóthné Gyulavári Mónika dietetikus zárta, aki a demenciával élők táplálásáról szólt a hallgatóságnak.

Megtudhattuk, hogy elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyasztása javasolt, a magas rost tartalmuk miatt segítik az emésztést.

„A koleszterin szintet tudjuk vele csökkenteni a vitamintartalma is jelentősebb. A péksüteményeknél vigyázzunk a demens személyeknél, hogy ne frissen sült, meleg kelt pékárut adjunk nekik, mert ezek sokkal nehezebben emészthetőek. Ennek következtében az agy oxigénellátottsága romlik.” – fogalmazott Tóthné Gyulavári Mónika dietetikus.

A nap zárásaként kérdések feltevésére, hozzászólásokra is volt lehetőség a közönség részéről, akik mindezt írásban tudták ezúttal megtenni a személyes jelenlét hiánya miatt. A rendhagyó körülmények ellenére sikeres napot tudhatunk magunk mögött, méltóképpen fel tudtuk hívni a figyelmet a demenciával való foglalkozás fontosságára.

 

Fotók: Nagy Tamás – Álomgyár Fotóstúdió

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?