Egy este a kreativitás jegyében

Egyedülálló gazdaságfejlesztő és közösségépítő programnak lehettek részesei, akik szeptember 25-én kilátogattak a Főnix Műhelyben megrendezett Kreatívok éjszakája eseményre, melyen többek között lehetőség nyílt a térség kiváló alkotóinak és vállalkozásainak megismerésére.

Az udvarra kitelepült gasztronómiai és kézműves vásáron, valamint az épületben meghirdetett szakmai előadásokon a tárgyalkotástól, a művészeti alkotómunkán és termék-előállításon át a marketing kommunikációig minden szegmensből kaphattak ízelítőt a borús időjárás ellenére szép számmal összegyűlt érdeklődők.

A Jászkerület Nonprofit Kft és a Stimulart Projekt jóvoltából létrejött eseményen a helyi innovatív kézműves terméket forgalmazó, egyedi szellemi értéket produkáló vállalkozók és alkotók mutatkoztak be. Többek között a Logiscool Jászberény, a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület és a Jövőkép Alkotók Egyesület tagjai, Lantos Rita üvegékszer készítő, a SzínFolt Kreatív Műhely, Molnár Gábor kovács és Jakusné Farkas Ildikó fazekas, valamint a StruccFészek farm és a Molnár Méhészet is különleges portékáikkal.

A kreatívok vállalkozói piactere elnevezésű fórumot Dukai Rita, a Jászkerület Nonprofit Kft ügyvezetője nyitotta meg. „A fő célunk a gazdaságfejlesztésen és közösségépítésen túl a kulturális élet fejlesztése és szereplőinek bemutatása. A kreatív vállalkozók itt megmutathatják tevékenységeiket, változatos termékeiket, hiszen mindenkit más inspirált, más igényeket elégítenek ki munkásságukkal, ugyanakkor egy dolog közös bennük: sikert értek el, sikeresek a munkájukban. Szeretnénk ezt az egymást segítő programot folytatni a jövőben is.”

A szót dr. Földi Zsuzsa projektmenedzser vette át, aki kitért az Interreg Central Europe Program részeként megvalósuló, 2019-ben elindított Stimulart projekt dimenzióira, mely a kulturális és kreatív gazdaság erősítését kívánja előmozdítani. „Ez egy brüsszeli forrású finanszírozási nagyprogram részprojektje. Két évbe telt, mire eljutottunk a pályázat megírásától a nyertes projektig, mely 2022. március végéig tart és öt közép-európai kisváros részvételével zajlik. Jászberény életében ez az első nagy volumenű nemzetközi projekt, ami jól példázza, milyen nagyszerű lehetőségnek lehetünk részesei a Stimulart jóvoltából.”

A folytatásban az előadássorozatot Lantos Rita üvegékszer készítő, a Ritakata üvegékszer alapítója és Szőke Zoltán asztalos kezdték meg. Prezentációjuk során végigkísértük az üveg útját a kemencétől egészen a Jászberényben található üzlethelyiségig, ahol már végső, dekoratív formában csodálhatják meg az elkészített ékszereket a vásárlók. A finom megmunkálású, színes üvegkiegészítők mellett családi vállalkozás keretében természetes fa dekorációs elemekkel – virágládák, esküvői köszönőajándékok, függődíszek stb – is bővítették termékpalettájukat.

Nagy Tamás tanár, képzőművész, az Álomgyár Fotóstúdió alapítója a képalkotás iránti korai vonzódásáról, a kezdeti tanulóévekről és sikerekről, majd a később már tudatosan épített vállalkozása születéséről, eredményeiről osztott meg inspiráló gondolatokat. A szintén családi cégként induló, mára komplex fotográfiai megkereséseknek eleget tevő szolgáltatócsapat a glamour – és portréfotózástól kezdve a családi rendezvényeken készített fényképeken át a marketing célú felvételekig minden felmerülő igényt igyekszik kielégíteni. Nagy Tamás kiemelte munkái közül a Jászberényi Városi Könyvtár virtuális sétájának megalkotását, valamint a helyi stúdiót és modern gépparkot, melyet folyamatosan fejleszt.

A StruccFészek farm megszületéséről, az állattartásból származó egészséges termékekről, a strucchús fogyasztás élettani hatásairól Varga Éva tulajdonos és gazdasági vezető számolt be. A telephely Jászberény határában  csendes, nyugodt környezetben található, ahol a homokos talaj kedvező a természetközeli technológiával tartott – struccok számára. Az ökológiai gazdálkodás minősítést kapott farmon fontosnak tartják az antibiotikumok és az állatgyógyászati készítmények elkerülését, helyette igyekeznek a természet patikáját használni termékeiknél, így például a strucc pástétomnál vagy a kolbásznál is.

Vállalkozóként nem elegendő, ha az alkotók termékei igényesek, az értékesítés, az elengedhetetlen marketing tevékenység során számos más tényezőt is figyelembe kell venni, ki kell domborítani. Dudás Dóra, a DoraMarketing képviselője üzleti szemmel közelítette meg a témát és adott ízelítő útmutatást a jelenlévő alkotóknak a célcsoport meghatározása, az előnyök hangsúlyozása, az egyedi arculat és kommunikáció tekintetében. Prezentációja végén egy hamarosan megrendezendő workshopra invitálta az érdeklődőket, ahol részletes betekintést nyújt az eredményes marketing módszerekbe.

Az előadásokkal párhuzamosan folyamatosan zajló foglalkozásokba is bekapcsolódhattak az ügyes kezűek. Nagy Ildikó nemezelésre, Lukács Zsuzsanna papírfonásra csábította a kicsiket és nagyokat, még Farkas Edit a linómetszés, Bíró Bogi és Fejős László pedig a festészeti technikák fortélyait igyekezett átadni a kreatív jelentkezőknek.

A Logiscool Jászberény digitális élményparkkal, drónokkal, robotokkal és virtuális szemüveggel vette le lábukról a fiatalokat, miközben a megéhezett szülők a sörterasz különlegességeivel öblítették le az ízletes hamburgervacsorát.  A modern zenei aláfestésről Galik Béla gondoskodott, de ha valaki inkább a rock muzsikát részesítette előnyben, az a Lehel Film-Színházban tomboló tömeghez csatlakozott. A közönség soraiban ülők az energikus Harakyru Band örökzöld blues, rock és funk dalaira rázták egy pohár jó bor mellett.

Az informatív és szórakoztató eseményt a Birinyi Mesekör felnőtteknek szóló – az érkező eső kopogásától csak még különlegesebb hangulatú – történetei zárták az este végén.

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?