Elkezdődött a homoktövisszüret

A közmunkaprogram keretében megkezdődött a neszűri homoktövis ültetvényeken a szüret. A 3-4-es dűlőben Budai Lóránt polgármester a közmunka programról, Bobák Zsolt képviselő a homoktövis-termesztésről tájékoztatta a helyi médiát csütörtök délelőtt.

Idén az őszi közmunkaprogram keretében három hektáron zajlik a homoktövis szüret. A tájékoztató helyszínén egy egybefüggő egyhektáros területen dolgoznak a munkások, körülbelül kéthetes időintervallumot ölel fel itt a betakarítás. A közmunkások nagy részét – 25-30 embert – ide csoportosították át erre az időszakra. A leszüretelt termés mennyisége várhatóan nem éri el a tavalyit.

Az első szállítmányt, mintegy öt tonnányi bogyós ágat ma viszi el a kamion a Dél-magyarországi hűtőházba. Az összmennyiségről körülbelül egy hónap múlva tudnak számot adni. A termésért kapott 4,5-5 millió forintot az önkormányzat a szabályok értelmében visszaforgatja a közmunkaprogramba. A bevételen mezőgazdasági eszközöket vásárolnak majd – fejtette ki Bobák Zsolt.

A város életének több szegmensében, így a mezőgazdasági közmunkaprogramban is szemléletváltás történt az elmúlt év folyamán. Ennek egyik példája a zöldségtermesztés és az általa megtermelt javak iskolákban, közintézményekben történő felhasználása egy olyan folyamat, ami jónak bizonyult. Látjuk, hogy az értékteremtő közmunkára szükségünk van. A homoktövis termesztés is egy olyan folyamat, amelynek végeredményéből az önkormányzat profitálni tud. Ez az az út, amelyen haladnunk kell. Ha kis lépésekben is, de előrébb lépünk hiszen van még hová fejlődni.

Szeretném megköszönni a közmunkaprogram vezetőinek és dolgozóinak, hogy ebben a folyamatban partnereink. Bízom benne, hogy a munka értéke mindenféle szempontból hatványozódni fog – mondta Budai Lóránt. Az idei tapasztalatok alapján a közmunkaprogramot szeretnék bővíteni, ezáltal nagyobb terméshozamra, bevételre szert tenni. A program jó irányt mutat a munka világába nehezen beilleszkedő emberek számára is – tette hozzá a polgármester.

Homoktövis ültetvény összesen tíz és fél hektár területen van a Neszűrben. Ebből idén mintegy három és fél hektár termett. A vetésforgós jellegű termelés miatt az idén leszüretelt bokrokon legközelebb két év múlva lesz újra termés.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?