Újdonságok a Hamza Múzeumban

Véget értek a nyári táborok az idén huszonöt éves jubileumát ünneplő Hamza Múzeumban, de a munka nem áll meg, régi közkedvelt és új programelemekkel egyaránt készülnek a gyűjtemény szervezői az őszi időszakra. A most útjára induló – vagy már sikeresen futó – eseményeket Farkas Edit múzeumigazgató ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

Öt tábori alkalmon vehetett részt a Hamza Múzeumban az a közel hetven gyermek, akik kreatívan kívánták tölteni a nyári szünidő napjait. Az események nem csak lelki, de anyagi támogatást is jelentettek a köztudottan nehéz helyzetbe került múzeum számára, ahol a megpróbáltatások ellenére továbbra is töretlen lelkesedéssel folyik a munka, hála Farkas Edit és kollégája, Sósné Csernus-Molnár Erika fáradozásainak.

„Őszi programjaink között hagyományos jelleggel folytatott rendezvények és újak is helyet kaptak. A táborokhoz visszacsatolva – segítve ezzel a szabadságokat már felhasználó szülőket – a következő tanítási szünetre, pontosabban az október 26-30. időszakra tervezünk egy napközis tábori jellegű foglalkozást. A tematika valószínűleg Hamza és az őszi évszak jegyében alakul, tizenöt főben maximalizáljuk a létszámot.” – tájékoztatott Farkas Edit múzeumigazgató, aki a továbbiakban a gyermekekhez kapcsolódóan számolt be kreatív foglalkozásokról.

Művészcsoport alakul felsős diákok számára Beluzsár Csaba vezetésével, melyre már korábban megfogalmazódott az igény a fiatalabb alkotók részéről, így jelentkezők is adódtak az alkalmakra. Az oktatási intézmények számára folytatódnak a múzeumpedagógiai órák, ezek mellékágaként kötetlen születésnapi partiknak adnak helyszínt a gyűjtemény épületében.

„Jelenleg háromféle foglalkozást ajánlunk ki a születésnapokra. Az egyik a Hamzával a trópusokra minikirándulás, ahol különféle állomásokon keresztül fedezhetik fel a résztvevők a múzeumot. A másik a Legyél képben interaktív alkotófoglalkozás, a program során Hamza D. Ákos festményeinek nagyméretű térbeli elkészítésére kerül sor. A harmadik egy újdonság, amit csak úgy hívunk, hogy Kör-Fest. A körben helyet foglalók megkezdenek egy rajzot, festményt adott instrukciók alapján, majd bizonyos idő után továbbadják a soron következőnek folytatásra. A végeredmény nagyon izgalmas.”

A felnőtteket szerdánként várja az alkotókör, ami jövő héten egy rendhagyó három napos tornabarakonyi alkotótáborrá alakul át, és Farkas Edit kiállítását is megtekintheti a csoport. A mandalaszakkör péntekenként az esti órákban várja az érdeklődőket, még egy másik, új programelem – a Nyitott Műhely sorozat – várhatóan októbertől, havonta kerül megrendezésre. Az eseményen a meghívott alkotók különböző technikákat mutatnak be, és lehetőség lesz azok kipróbálására, személyes tapasztalat gyűjtésére egyaránt.

Farkas Edit végezetül hozzátette, a jelenlegi vírushelyzet miatt minden program fölött ott lebeg egy feltételes mód, de szívből remélik, hogy a tervezett eseményeket – melyekre sok szeretettel várnak minden alkotni vágyót – az elképzeléseknek megfelelően tudják megvalósítani.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?