Nehéz helyzetben a Jászkerület

A képviselő-testület döntése nyomán a Jászkerület Nonprofit Kft-től 14 millió forintot megvont a város. A javaslatot benyújtó ellenzék a járványhelyzet során elmaradt rendezvényekkel, a létszámcsökkenéssel, iroda-bezárással indokolta döntését. A Kft. ügyvezetőjét, Dukai Ritát kérdeztük a tényekről.

A veszélyhelyzetből fakadóan a Jászkerület Nonprofit Kft. által szervezett kulturális rendezvények többsége a feloldásáig elmaradt. Ezen időszak alatt olyan költségcsökkentési megoldásokat kerestünk, mint az online tér, melyek költséggel jártak, bevételre viszont nem tettünk szert – mondta az ügyvezető.

Az önkormányzat a Jászkerület részére nyújtott működési célú támogatása ez évre 135 millió forint volt, melyből először 15 millió forintot vettek el, most pedig újabb 14 milliót. 2019-ben 185 millió forint támogatást kapott a Jászkerület Nonprofit Kft. Továbbra is 11 intézményt tartunk fenn, 28 alkalmazott bérét fizetjük. A fizetések alacsony szintje nehéz helyzetet teremt.

Ahhoz, hogy a Jászkerület fenntartsa magát, béreket, rezsiköltségeket ki tudja fizetni, jelentős bevételre kell szert tenni, azonban karantén idején intézményeinket, táborainkat be kellett zárni. A Lehel Film-Színház fenntartása több hónapon keresztül veszteséges volt. Egyéb rendezvényeinken a jegyek árait nem szándékozzuk emelni, azonban a látogatók száma igen alacsony.

Karantén idején nem volt terem-, és területbérletből származó bevételünk sem. A Klubkoncertekre kapott támogatás már tavaly befolyt, jelenleg megrendezésük költséget jelent a cég számára. Az elmaradt nyári koncerteket a pályázati feltételek miatt pótoljuk, bár a tervezettnél kevesebben látogatnak el koncertjeinkre, a költségek viszont azonos szinten maradtak. Pályázatból megvalósított 2019 évi rendezvényeink után várt támogatás még nem érkezett meg.

A karantén ideje alatt felújítottuk a Nagyvisnyói Vásárhelyi István üdülőtáborunkat, melyre a kapott önkormányzati támogatáson felül a Jászkerület saját költségvetéséből is jelentősen hozzájárult. Karbantartási munkákat végeztünk a Főnix épületében, az Öregerdei táborunkban. A Szabadtéri Színpad felújítását és a Lehel Film-Színház hangtechnikájának és vizesblokkjának felújítását pályázati támogatásból valósítjuk meg. Várható többletköltséget ezeknél a munkáknál is saját költségvetésből finanszírozzuk. Nagy kockázatot jelent a pályázati támogatások megérkezése. A munkákat a pályázati feltételek szerint be kell fejezni 2020-ban.

A Déryné Rendezvényházban a lift beépítésének tervezett ideje október hónap. 2019 évben az önkormányzat részéről beérkezett a támogatás, a munkálatok elkezdődtek, de technikai problémák merültek fel. Többletköltségeket bevállalva a lift várhatón november hónapban átadásra kerül.

Városi ünnepségeinkre nagyszabású rendezvénnyel készültünk, azonban az előírásokat betartva le kellett mondanunk, kisebb körben kerültek megrendezésre.

A kiállítások, az Art Camp, a kézműves foglalkozások, nyári táboroztatások, a Szer Nélkül a Teljes Életért pályázatból megvalósított programok, színházi előadások, népmesemondó verseny megrendezésre kerültek, kerülnek. Tartós közösségeink csoportfoglalkozásai folytatódhatnak.

Folyamatosan részt veszünk a Stimulart pályázatban leírtak megvalósításán. Vittorió Venettó partnervárosból fogadtunk vendégeket, akik részére számos kulturális programot nyújtottunk.

Reméljük hamarosan lesz lehetőségünk nagyobb rendezvények szervezésére, valamint a lakosság részéről is támogatást, érdeklődést tapasztalunk rendezvényeink iránt!

Kérjük addig is kövessenek minket a jászberényi programok Facebook oldalán, tekintsék meg plakátjainkat, látogassanak el programjainkra, de legfőképp VIGYÁZZANAK MAGUKRA!

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?