Rendkívüli testületi rendhagyó helyszínen

Budai Lóránt polgármester javaslata szerint a Déryné Rendezvényház adott otthont a szeptember 1-jén megtartott rendkívüli testületi ülésnek. Az érdeklődőkkel is zsúfolásig megtelt teremben a Fidesz által benyújtott módosítási javaslatokról döntöttek.

Budai Lóránt az üdvözléseket követően napirend-csere javaslattal állt elő. Első pontként kívánta tárgyalni az eredetileg a meghívóban utolsónak szereplőt, amelyet egyébként később tűztek a Fidesz három módosító beadványa mellé. A szóban forgó előterjesztés az elmúlt időszak történéseinek tájékoztatását tartalmazza.

A javaslat ellen dr. Szabó Tamás képviselőnek volt kifogása, aki kifejtette, hogy a frakció nevében is szólva, eleve elhibázott döntésnek tartja az újabb járványhelyzet kialakulásának küszöbén ilyen létszámú tömeget összehívni, az újabb napirendi pont pedig még hosszabbra nyújtja a zárt térben tartózkodás idejét. A képviselők 13 igennel elfogadták a cserét, így a polgármester beszámolójával kezdődött a tanácskozás.

A polgármester az elmúlt időszak fontosabb eseményei kapcsán kifejtette, hogy a Malom projekt kapcsán az önkormányzat egy aláírt nyilatkozat miatt nem tudta az érdekeit érvényesíteni. A 25%-os készültség mellett ki kellett fizetni 300 millió forintot és az építkezés leállt. Jelenleg egy jogvita áll fent. A vállalkozó megtagadta a terület visszaadását, a támogatás visszafizetésének veszélye is jelen van.

A piac esetében egy tervezői és kivitelező hiba miatt 60 millió forintos pluszmunka vált szükségessé.

A harmadik nagy horderejű eset egy szociális jellegű pályázathoz kapcsolható. A polgármester szerint olyan tanulmányok születtek, amelyek egyértelműen arra irányultak, hogy pénzt vegyenek ki a rendszerből. A különböző visszaélések 100 millió forintos nagyságrendre rúghatnak.

A Volánbusz vállalattal az előző városvezetés nem számolt el, amivel komoly veszélybe sodorta a város működőképességét.

Ötödik pontként a Polgármesteri Hivatal beléptetőrendszerével kapcsolatos visszásságokra – ahol a városvezetés szerint a kivitelező nem végzett szerződés szerinti munkát – hívta fel a figyelmet a polgármester.

A felmerült ügyekre Tamás Zoltán, a Fidesz frakcióvezetője reagált elsőként. A Malom projekt szerződésbontása kapcsán kifejtette, hogy hiba volt konzultáció nélkül a határidő lejárta előtt szerződést bontani, hiszen így nehezen védhető a város álláspontja.

Bódis Béla osztotta a fenti véleményt, szerinte is hatalmas likviditási kockázattal járó ügybe sodorták a várost ezzel a lépéssel. A piac témájában a vállalkozó állítólagos hibás teljesítésében bizonyítékok hiányát emelte ki a frakcióvezető. A Volánbusz irányába történő tartozást már teljesíthette volna a jelenlegi vezetés is, de Tamás Zoltán véleménye szerint ezt szándékosan nem tették meg. A szociális ügyeket érintő pályázatokban azt szorgalmazza, ha valóban visszaélés történt az érintettek feleljenek a bíróság előtt.

Dr. Szabó Tamás szintén a felelősségre vonást szorgalmazta hozzászólásában. Emlékeztetett, hogy a városvezetésben történt kurzusváltásokkor mindig napvilágra kerültek kétes ügyek, amelyek nagy többségben végül vaklármának bizonyultak. Biztosította a jelenlévőket, hogy sem ő, sem a munkatársai nem követtek el olyan jogsértő dolgokat, amelyekkel a jelenlegi városvezetés folyamatosan visszamutogatva vádolja őket.

Az első napirendi pont kiváltotta csörte csak az alapja volt a parázs hangulatú ülésnek, amelyet az érdeklődőként megjelent, idegen városokból érkezőkkel kiegészült lakosság tovább fokozott. Pozitív és negatív irányú megnyilvánulásaikat füttyel, tapssal, bekiabálással tették teljessé, sokszor teljesen elnyomva az akadozó hangosítással küzdő felszólaló hangját.

Amikor Bozsik Ferenc, a Közösen képviselője felvetette, oszlassa fel magát a testület most azonnal, valóságos ováció tört ki a teremben. Többen abbéli meggyőződéssel érkeztek, hogy a közönség is szót kap, esetleg beleszólhat a döntésekbe. Talán az ebből fakadó csalódás, talán a meddőnek tűnő vita vagy a vacsoraidő érkezése okozta, hogy a maratoni ülés végére felénél is kevesebb érdeklődő maradt a teremben, pedig fontos dolgokban döntöttek.

A Fidesz frakció költségvetési támogatások átcsoportosítására tett javaslatot, miszerint a város kulturális cégétől, a Jászkerület Nonprofit Kft-től 14 millió forintot megvonnak és ezt az összeget egyéb városi szervezetek támogatására fordítják. Így a Cori-Kör alapítvány és a Yakuzák Se támogatására 1-1 millió, a Jászberényi FC városi sportlétesítményeinek üzemeltetésére 6 millió, a Jászberényi FC utánpótlás-nevelésére 4 millió, valamint a Jászsági Térségi Televízió számára 2 millió forintot szánt a módosító beadványt szorgalmazó négy fideszes képviselő.

Az indoklás szerint idén a járvány miatt elmaradt rendezvények okán kevesebb összeget fordított a kft a programokra. Mindemellett megszüntették a Tourinfrom irodát, eladták a céges gépkocsit, több dolgozó felmondott. Mindez pénzmaradványok keletkezését hozta. A cég vezetője nem értett egyet az elvonással és a felsorolt érvekkel, indokait a testület előtt is kifejtette. Mindenesetre nem győzte meg igazáról a képviselőket, azonban Dobrán Gyula, a Mi Hazánk Mozgalom delegáltja megígérte, hogy amennyiben legközelebb felmerül a cég támogatásának ügye a testület előtt, akkor ő mellette fog szavazni. Most viszont az elvonással értett egyet, így 8-7 arányban a Fidesz módosítóját fogadták el.

Hasonló arányú döntés született a következő beadvány esetében is, amikor a Városüzemeltetési és Tulajdonosi Bizottság tulajdonosi hatásköre átkerült a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság hatáskörébe. Itt a módosítás indoka elsősorban az volt, hogy a bizottság vezetője, Bobák Zsolt, egy múltbéli testületi-ülés kapcsán úgy nyilatkozott, hogy nem érzi magát kompetensnek pénzügyekben.

A város üzemeltetésért felelős cégének, a J.V.V. Nonprofit Zrt-nek felügyelőbizottsági tagjait a veszélyhelyzet idején a polgármester nevezte ki. Az ellenzék szerint a veszélyhelyzet elmúltával testület elé kell vinni a kérdést, ahol szavazás hivatott dönteni a tisztségről. A Fidesz javaslatára az elnök Babucs József marad, azonban mellé új tagokat delegált a frakció Hajnal-Nagy Gábor és dr. Bátonyi Attila személyében.

Balogh Béla alpolgármester az ülés alkalmával egyenként kifaggatta a tagok véleményét többek között az elmúlt érában történt tőkeleszállítás kapcsán. Végül a városvezetés tiltakozása ellenére az új tisztségviselők kerültek pozícióba.

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?