Megkezdődött az idei rendhagyó tanév

Becsengettek a 2020/2021-es tanév első napján, ám az idei évkezdés a koronavírus második hullámának küszöbén a szokásosnál is több nyugtalansággal és felkészültséggel jár. A térség intézményeit is érintő óvintézkedésekről, az oktatás jelen körülmények közötti alakulásáról kérdeztük Zsemberi Zoltánt, a Jászberényi Tankerületi Központ igazgatóját.

Hogyan készült fel a Tankerületi Központ a vírus második hullámára?

A Jászberényi Tankerületi Központ mindent megtesz azért, hogy a gyermekek biztonságosan kezdhessék meg a 2020/21-es tanévet. Az intézmények vezetőivel augusztus hónapban egyeztettünk a szükséges intézkedésekről, a fertőtlenítés fontosságáról és a járványügyi szabályok betartásáról. Miután megkaptuk az EMMI által kiadott intézkedési tervet, az intézmények vezetőivel egyeztettünk az abban foglaltak betartásáról. Az iskola igazgatók tájékoztatták a szülőket és a gyermekeket  a járvánnyal összefüggő teendőkről.

Milyen óvintézkedéseket vezettek be az intézményekben?

Az intézkedési terv előírásait minden iskola a saját helyi adottságaira adaptálja, hogy biztosítsa a járvány megjelenésének megelőzését és a felmerült problémák kezelését. Minden iskolában nagytakarítást végeznek a tanév kezdetén, és ezt rendszeresen meg kell ismételni. Az intézmények vezetői összeállították a saját eljárásrendjüket a fertőzés megakadályozása érdekében. Mindenki sokat tehet azért, hogy megelőzzük a vírus terjedését: ne vigyük közösségbe a beteg gyereket, és tartsuk be a higiéniai szabályokat, a távolságtartást és a rendszeres kézmosást! A szülőket arra kértük, hogy ne menjenek be az iskola területére, ne kísérjék be a gyermekeiket a tanteremig. Minden intézményünkben biztosítjuk a folyamatos fertőtlenítést a közösségi terekben és a mosdókban, valamint a tanulók és a pedagógusok számára a kézfertőtlenítő szereket.

Miben lesz más az idei tanév, mint a megszokott?

Véleményem szerint az idei tanév nem lesz egyszerű. A gyerekek hosszú idő után találkozhattak egymással, barátaikkal, tanáraikkal. Nagyon fontos, hogy a járvány megelőzését célzó szabályokat tartsák be és akkor a tanév a hagyományos rend szerint június 15-ig tart.

Sikeresen megépültek-e a tervezett új tantermek az EGYMI, valamint a Bercsényi iskolák esetében?

A Szent István Körúti EGYMI háromtantermes iskola beruházása elindult, a könnyűszerkezetes panelek szerelése a héten megtörténik. Ezután a belső munkálatokkal folytatódik a beruházás és október elején átadásra kerül. A Bercsényi Miklós Általános Iskolában a 2020/21-es tanévben a megnövekedett létszám miatt szükségünk volt még két tanteremre, amit az iskola melletti épületben tudtunk biztosítani. Ezt a két tantermet egy helyi vállalkozótól béreljük. Sajnos a konténertanterem elhelyezése nem valósulhatott meg.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?