Rendhagyó mézkirálynő választás

A járványügyi helyzet az idei mézkirálynő választás metódusát is megváltoztatta. A hagyományosan augusztus első hetében szokásos mézvásár ez évben elmaradt ugyan, de a méhésztársadalom nem maradhat királynő nélkül a következő évadban sem. A méhészek régi-új nagykövetét augusztus 20-án koronázták a 2020-as év királynőjévé a Városháza dísztermében.

A mézlovagrendek képviselői István király napján találkoztak városunkban, amely során konferenciára és mézkirálynő választásra is sor került. A tanács a rendkívüli helyzetre való tekintettel úgy döntött, hogy a tavalyi közönségdíjas választottat és első udvarhölgyet, a pécsi Páprádi Anna Bíborkát kérik fel a tisztség betöltésére.

Bíborka az elmúlt időszakban a 2019-es királynővel, Szemerics Eszterrel és a második udvarhölggyel, Busi Adriánával aktívan részt vállalata méz népszerűsítése körüli teendőkben, így még inkább felkészülten vállalkozhat a feladatra. Az új mézkirálynő bizalmát fejezte ki, hogy a triumvirátus sikeres együttműködése a jövőben is folytatódni fog. A rendkívüli helyzet sem veti vissza a lányok lelkesedését, számtalan új ötlettel hívják fel a figyelmet a méz jótékony hatásaira,

csábítják a mézfogyasztásra a közönséget. Bíborka egyébként civilben gyógypedagógus. Szülei révén került kapcsolatba a méhészettel, ma pedig már párjával együtt foglalkoznak méhekkel.

Az ünnepség alkalmával Molnár Klaudia, a Jászsági Méhész Egyesület új elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd átadta a szót Bross Péternek, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének. Az elnök mindenekelőtt köszönetet mondott a vezetőségnek, hogy a vírushelyzet ellenére is helyt tudtak állni feladataikban.

Szintúgy köszönetet mondott Molnár György leköszönt egyesületvezetőnek az elmúlt 26 évben tanúsított nagyszerű szervezőmunkájáért, amellyel elindította és életben tartotta a mézvásárt. Elismerte a királynő és udvarhölgyei kiváló, kreatív munkáját, amelyet az elmúlt év során véghez vittek.

A továbbiakban Szemerics Eszter leköszönő mézkirálynő szólt a hallgatósághoz. Megköszönte az elmúlt év során felé irányuló támogatást, tisztségében utódjának annyi kellemes élményt, mint amennyit ő maga átélhetett, valamint a méhészeknek kitartást, jó egészséget és sok hasznos munkát kívánt. Beszédét követően a 14 mézlovagrend és a Jászsági Pálinka Lovagrend zászlóira feltűzte a királynői szalagokat.

Molnár Klaudia részletezte a 27. választás körülményeit, majd felkérte Molnár Ferenc zsűrielnököt, aki elismerte az előző királynő és udvarhölgyei tevékenységét. Az ünnepélyes koronázási ceremónia után Miklós Pál a Jászsági Méhész Egyesület ajándékát adta a hölgyeknek, majd Bross Péter nyújtotta át a félmillió forintot jelképező transzparenst az új királynőnek.

Az OMME elnököt a gratulációkat követően kérdeztük meg a méhészet jelenlegi helyzetéről. Bross Péter előrevetette, óriási eredmény, hogy a nehéz helyzet ellenére mégis sikerült királynőt választani, hiszen a mézfogyasztás propagálása céljából rendkívül fontos szerepet tölt be a tisztségviselő a méhésztársadalom életében.

A vírusfenyegetés ellenére az ország minden szegletéből a mai napon összegyűlő méhészek a szakma összetartását jelzik, amire szintén nagy szükség van. A termelésre rátérve elmondta, hogy sajnos folytatódik a mintegy tíz éve elkezdődött tendencia, ami évről évre nagyobb kihívások elé állítja a méhészeket.

A megtermelt mennyiség folyamatosan csökken. Ennek egyik oka idén az enyhe tél, a tavaszi aszály, a márciusi hideg – amelyben elfagyott az akác 80 százaléka, a májusi, június elejei hideg és az eső. Sajnos a tömeges méhpusztulás Európa-szerte szintén továbbra is sújtja a rovarokat. Nagy valószínűséggel a növényvédőszerek együttes használatával lehet a probléma.

Elsősorban az EU politikusainak hozzáállásán kellene változtatni – vélekedett az elnök. A katasztrofális év ellenére a valódi méhészek talpon tudnak maradni, megtalálják a kevés mézre is az értékesítési csatornákat.A klímaváltozás egyre inkább a kreativitás, az innováció irányába ösztönzi a méhészeket. Akik alkalmazkodnak, életben fognak maradni.

A mézfogyasztók tolerálják az emelt árakat, idén mintegy húsz százalékos drágulás várható. Az elnök javasolta, hogy a nagy élelmiszerláncok helyett inkább termelőtől vegyék a vásárlók a mézet, akiknél biztos, hogy kiváló minőségű hazai terméket találnak.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?