Megnyílt a „hordozható nyugalom” központja Jászberényben

Augusztus 12-én a Jászberényben működő Lelki Köldökzsinór Egyesület szervezésében, dr. Ördög János szülész-nőgyógyász, holisztikus orvos bemutató előadásával megnyílt az országosan is egyedülálló Mindfulness Központ a város szívében, a Lehel vezér téren.

A közhasznú egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet a belső erőforrásainkra, a lelki kiegyensúlyozottság, a jelen pillanat alapvető értékére. Egyre többen nyitottak az egészségtudatos életvezetésre, ami már nem csupán a testi jóllétre, hanem a gondolkodásmód gyökeres megváltoztatására, a hangulat-függőség megszüntetésére, a szeretetteljes emberi kapcsolatokra és a jelen pillanat elfogadó/megengedő megélésre alapozza az élet minőségét.

Ez a tudatos és bölcs hozzáállás új alapokra helyezi az életről, egészségről, betegségről alkotott felfogásunkat, helyére teszi szerepeinket a többiek között, a családban és a munkahelyen egyaránt. Lehetővé teszi, hogy egészségben, boldogságban, együttműködve és együtt érezve élhessük az életünket – tanulva a világméretet öltött tanításokból.

Ezt a nemes küldetést hivatott szolgálni a Mindfulness Központ, amelynek megnyitóján dr. Ördög János elnök köszöntötte a résztvevőket és tartotta meg előadását, amelynek vezérgondolatát ezúttal a mindannyiunkat nyugtalanító, közös jövőnket fenyegetni látszó koronavírus adta.

Amint azt hallhattuk: „A válság nem a vírussal kezdődött. Az emberi ítélkező, türelmetlen, bizalmatlan, erőszakos gondolkodás már régóta kettészakította a világot, és megnehezítette az életet. Hiába van anyagi biztonságunk, nagy tudásunk, akaratunk, ha lelkileg nem vagyunk kiegyensúlyozottak. A látható világban „arcnélküli” emberek állnak harcban mindenütt a nagyvilágban, ellenségképet gyártva embertársaikról, önmagukról, tanítóikról, küzdve saját igazukért, megszabadulni akarva rossz érzéseiktől. Most a vírus tanításaként már kénytelenek vagyunk maszk mögé bújni a magunk teremtette vírus ellen kétségbeesetten védekezve – hívta fel a figyelmet az előadó. „A vírus nem válogat: de vannak a megbetegedésre hajlamosabb, több figyelmet érdemlő embercsoportok.”  „Mi van a maszk mögött? Az öntudatlan, szeretetlenségtől szenvedő, másokat hibáztató, a változást másoktól váró emberi elme.” – tette hozzá.

A folytatásban arról esett szó, hogy az észrevétlen, krónikus stressz megbetegít, értelmetlenül szedi áldozatait. A mindennapos rágódás, aggodalom, félelem részévé vált az életünknek, és a szokásos külső segítség ezen nem képes segíteni! A „vírust” nem magunkon kívül kellene keresnünk, hanem önmagunkban. Saját „vírusos” gondolatokkal teli elménk nehezíti meg az életünket. Az emberi öntudatlanság terjed, mint a járvány. Mindannyian figyelem-hiányban szenvedünk: nem figyelünk arra, hogy a gondolataink, a szavaink milyen következménnyel járnak… Ezt a fertőzött világot mi teremtettük meg a figyelemhiányos, meggondolatlan, szeretetlen, emberhez nem méltó hozzáállásunkkal.

Dr. Ördög János ekképpen folytatta: „Sajnos gondolataink ítélkezőek. Hitetlenek, bizalmatlanok vagyunk önmagunkkal és másokkal, a jövőnkkel – és ez a negatív, védtelen, energia-hiányos állapot a „kórokozók” legjobb táptalaja – mi magunk tettük ilyenné a világot. A szeretet életereje helyett a félelem táplálta járvány korlátoz bennünket. Meglepő, akár bántó is lehet, de nem tudunk feltétel nélkül szeretni. Minden járvány, betegség, baleset, kudarc egy szeretetre tanító folyamat, fejlődhetünk általa, vagy szenvedhetünk tőle. A döntés a kezünkben van: kiteljesedünk-e a tudatos, békés jelenlétben, vagy egyre újabb tanításokat vonzunk be. A világjárvány akár egy jobb jövő kapuja is lehet, ha ekként állunk hozzá és ennek megfelelően válunk jobb, szeretetteljesebb emberekké – foglalta össze az előadó.

Az örök kérdés: a „hogyan”? A Mindfulness Központ szolgáltatásainak segítségével: www.lelki-koldokzsinor.hu/szolgaltatasok.

Felvetődött a kérdés, hogy ki, mit várhat a jövőtől? Dr. Ördög János kiemelte, hogy a vírus a változás lehetőségét hordozza: olyan lesz a világ, amilyenné tesszük, itt és most. „A világ megváltozásához megnyugvás, bölcs, tiszta gondolatok kellenek. Bizalom a lelkünkben, igaz, kedves szó az ajkainkon. Ne várjuk, hogy a világ változzon, hiszen minden belőlünk ered, a változatlanság és a változás is. Amiben tiszta szívvel hiszünk, az valósul meg az életünkben. A boldog, egészséges jövő már elindult, bár a figyelmünket még a világ „rossz” oldala vonzza magához. Ne hagyjuk, hogy a „félelmetes” gondolataink, az állandó automatikus „agyalás” tönkre tegyen bennünket. Lelki békére, nyugalomra van szükségünk” – hívta fel a figyelmet.

Az említett, sokat hiányolt belső szükségleteink kielégíthetők a mindfulness 8 hetes tanfolyama során: Tanulj meg szörfözni, amelynek szakvizsgázott, tapasztalt tanárai dr. Ördög János és párja Katalin. A tudományos bizonyítékokkal igazolt teljes tudás, a világszintű gyakorlatok mindenki rendelkezésére állnak, és a korszerű, kényelmes körülmények is méltók a lelki béke megleléséhez az új Mindfulness Központban, Jászberény szívében. Már csak az Önök bölcs döntése hiányzik…

 

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?