Mesélő fakeresztek

Idén év elején jelent meg A jászsági hagyományokról című sorozat második kötete, melynek szerzőjével, Kocsán Lászlóval már a jászsági táncokat, zeneanyagokat bemutató könyv kiadásakor egy tervben lévő, következő mű születéséről beszélgettünk. A néprajzi leírásokban gazdag, igényes fotóalbumot, benne Váradi Levente és Gémesi Balázs fotóművészek képeivel már a következő esztendőtől lapozgathatjuk.

Jó hírrel érkezett szerkesztőségünkbe Kocsán László helytörténeti kutató, az Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület elnöke, hiszen egyedi támogatási kérelmét pozitív elbírálásban részesítette Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A Nemzeti Kulturális Alap terhére megvalósuló támogatás jóvoltából születhet meg a jászsági hagyományokról szóló sorozat harmadik kötete, pontosabban a Jászberényi fa sírkeresztek
néprajzi fotóalbum, mely régóta nagy vágya volt a szerzőnek. Nem kis munka kerül megvalósításra, hisz a köteten a szerző, a fotóművészek, lektorok közös erővel dolgoznak.

Jászberény temetőinek fakeresztjeiről évek óta készít és gyűjt fotókat Kocsán László, ahogy a térség temetkezési szokásait, hiedelmeit, halotti kultuszleírásait taglaló szakirodalmakból egyaránt informálódik, tudatosan készülve a kötet jövőbeni megjelenésére. Állítása szerint minden helyi temetőben találhatók archaikus fakeresztek, melyek bár nem mérhetők a díszes, gyakran publikált kopjafákhoz, azonban sajátos nyelvezetük, formájuk és kivitelezésük sokat elárul őseinkről.

Hangsúlyozza, a temetőben járva észre sem vesszük ezeket a nyelvezetükben archaikus, szépen, igényesen fűrészelt fa sírkereszteket, hisz átvették felettük az uralmat a mai világban előszeretettel használt műanyag virágok. A keresztek által mesélt történeteket a szerző önti néprajzi ismeretanyagba, a jászsági halotti tor hagyományairól, a zenekarral történő temetkezésről, az ünnepi alkalmakkor felrakott plusz teríték jelentéstartalmáról is olvashatunk majd a kötetben.

A sorozat korábbi két kötetéhez hasonlóan 180 oldalasra tervezett, minőségi fotópapírból készülő albumot a tervek szerint jövő év tavaszától vehetik kézbe az érdeklődők.

fotó: Kocsán László

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?