Kincset érő fényképek

A Jászberényi Városi Könyvtár két becses gyűjteményhez is hozzájutott a közelmúltban. Az anyagokról a járványidőszakban végzett tevékenységeikről, valamint a jövő terveiről Kovács Péter könyvtárigazgató tájékoztatta lapunkat.

Morvai Kinga, Morvay Lajos jászberényi fotós unokája a könyvtárnak ajándékozta édesapja mintegy 1200 darabos fotógyűjteményét, amely Zsák Jenő fotóművész képeit is tartalmazza. Ezek egy része családi kép, másik részük, – ami talán még érdekesebb – jászberényi épületeket, utcarészleteket, környékbeli tájakat örökített meg. Többek között a régi zsinagóga fényképe is a gyűjtemény része, ami különösen értékes a könyvtár számára. Az anyag így szervesen kapcsolódhat ahhoz a helyismereti oldalhoz, amelyet tavaly kezdtek a könyvtárosok építeni.

Valódi kuriózumnak számítanak a zsinagóga enteriőrjét megörökítő felvételek. Mindehhez társul, hogy a járvány okozta leállási szünetben az irattár rendezése közben meglelték a zsinagóga egykori felvételi tervrajzait. Ezek alapján szerettek volna könyvtárat csinálni a hatvanas években, azonban mint később kiderült, a szintek tartására statikailag alkalmatlan volt a régi épület.

A hosszútávú tervek között szerepel az imahely virtuális rekonstrukciója, amelyhez nagy segítséget nyújtanak a fenti dokumentumok. Faragó Laci bácsi lánya, Zsuzsanna ugyancsak a Morvay hagyaték elhelyezéséhez hasonló céllal kereste fel az intézményt. A több kartondoboznyi fénykép, diafilm, túrázási relikvia, kitüntetés az öröm mellett nagy feladatot is ró a könyvár dolgozóira. A gyűjteményt mindenképp digitalizálni szeretnék. Jelenleg ez irányban történnek kutatások, tárgyalások, jogi egyeztetések. Digitalizációt követően ez az anyag is a helyismereti weblapon talál majd otthonra, ahol így kutathatóvá válik.

Az oldalt folyamatosan szeretnék bővíteni, ezért arra biztatják a Jászság lakót, akinek van esetleg otthon hagyatékból maradt fotó, vigye be és adja azokat a könyvtárnak. Az összegyűlt fotókból olyan térképet lehetne összeállítani, ami megmutatja hogy nézett ki a város az évtizedekben visszalépkedve. A digitalizáció finanszírozására elvileg egy kétmillió forintos nyertes pályázati keret áll rendelkezésre a Városi Könyvtárét Alapítványnak, a gyakorlatban még várni kell a szerződésre.

A gyűjtemények rendszerezése mellett a hagyományos munkák is tovább folynak az intézményben. A járvány után újra nyitva áll könyvtár az olvasók előtt. A kötelező csökkentett programtartalom feloldására szeptember elején kerülhet sor. Remény szerint ekkortól áll vissza a hétvégi nyitva tartás is. A szeptember végi kutatók éjszakája lesz az első nagyobb nyilvános esemény, majd ezt követi az Országos Könyvtári Napok rendezvény.

A járvány miatt hozott szabályozások kihívás elé állították a könyvtárosokat is. Az intézményben látogatási tilalom volt, nem szünet, tehát a munka folyt tovább. Az enyhítések után életbe léptették az előírásokat, követték az enyhítés szabályait. A maszk és távolságtartás csak egy dolog, ezt egyszerű betartani. A könyvek karanténba helyezése már némi bonyodalmat okoz, hiszen a könyv fizikailag az intézményben van, azonban mégsem kölcsönözhető.

“A nehezén remény szerint már talán túl vagyunk és bízunk benne, hogy hamarosan visszaáll a megszokott rend a könyvtár életében” – fogalmazott Kovács Péter.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?