Vírusok a kertészeti termesztésben

Keveset hallhatunk a vírusok szerepéről a növénytermelésben. A teljesség igénye nélkül a zöldségfélék megbetegedésének egyik legjelentősebb vírusáról. A levélcsúcs vírus (beet curly top) okozta kártételt már 1888-ban megfigyelték az USA-ban, ahol jelentős károkat okozott.

Több stabil törzse is van, melyek ellenállnak a használt fertőtlenítőszereknek. A betegségterjesztő kabócákban 6 hónapig is aktív marad. Magyarországon a karantén státusza 2A. Gazdanövényeinek száma 300 felett van, gyakorlatilag minden zöldségfélét fertőz. A paradicsom levelei a főér mentén befelé görbülnek, végül a növény kipusztul. Burgonya esetében a növény törpe és sárga lesz, majd kipusztul.

Mit lehet tenni a vírus ellen? Gyakorlatilag a tünet észlelésekor a beteg tövet el kell távolítani és a szívókártevő kabóca ellen permetezni kell.
A csonthéjas gyümölcsfélék szilva, kajszi és az őszibarack legveszélyesebb vírusa a szilvahimlő ( Plum pox) Európában és hazánkban is. A betegség jelentősége abban van, hogy az érzékeny fajták gyümölcse érés előtt kékül, majd tömegesen lehull. Ez a szilva fogyasztásra és feldolgozásra alkalmatlan. Jelenleg ez tapasztalható.

A szilvalevélen már májusban jellegzetes gyűrűs foltok láthatók. A kajszi levél tünetei nem feltűnőek, áteső fényben halványzöld gyűrűs foltos, a termés pedig 10-14 nappal is korábban érhet, gyorsan romlik és nem bírja a szállítást. Szerencsére van már vírust tűrő kajszi is. A szilvahimlő 1918 körül jelent meg a balkánon, innen terjedt el hazánkba is. Egyes román és jugoszláv szilvafajták himlő ellenállók, ezek vásárlása célszerűbb.

Mit lehet tenni, ha észleljük a szilvafán leírt tüneteket?Mivel a növényvírusok ellen nincs vakcina, de vegyszer sem, ezért ne várjuk meg míg a fa kipusztul. Irtsuk a vektor levéltetűt, szaporító anyagot (szemzőhajtást, oltóvesszőt) ne szedjünk fertőzött fáról, a betegség metszéssel is átvihető. Több évtizede volt a szakminisztériumnak (MÉM) egy gyümölcsfa vírusmentesítési terve.

Az almafa alanyokat Svájcból importálták pl. Rákóczifalva faiskolába. A szemzőhajtást adó anyafákat pedig minden évben még télen különleges eljárással tesztelték. A tünetet mutató fákat megsemmisítették. A gyümölcstermelésben a vírustűrő fajták előállításának módszere hosszadalmas és költséges.

Szegedi Szilveszter
növényvédő szakmérnök

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?