Utazás a hangerdőbe

Az Új Generáció Programok szervezésében megvalósuló soron következő eseményen Szaniszló Richárd jazz-zenész varázsolta el a közönséget improvizatív vibrafon és marimbajátékával július 18-án, szombaton délután.

Az Új Generáció Programok munkatársai uniós pályázat keretében szerveznek városunkban szórakoztató programokat elsősorban a fiatalabb korosztályt megcélozva. Eseményeik között kiállítások, filmklub vetítések, zenei koncertek és vlogger előadások is megtalálhatók, melyekkel a kultúra tekintetében passzív generációkat igyekeznek mozgósítani, új, nyitott szemléletet kialakítani, hogy ismét megteljenek fiatal érdeklődőkkel a helyi rendezvények.

A Főnix Fészek Műhelyházban szombat délután összegyűlt közönség hazai terepen láthatta viszont a Jászberényben született zeneművészt, akire láthatóan inspirálón hatott a szeretett, nosztalgikus közeg. Szaniszló Richárd itt végezte általános iskolai tanulmányait, és már egészen kicsi korától kezdve vonzódott a zenéhez, különösen az ütős hangszerekhez, melyekkel Kecskés Istvánné tanárnő ismertette meg a Palotásy János Zeneiskolában.

Nyolcadik osztályos diákként már a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolában képezte magát, majd az érettségi után a főiskolai, illetve egyetemi éveit is a szegedi konzervatóriumban töltötte. 2000-től, mint ütőhangszeres művésztanár tevékenykedik, igyekszik megismertetni a gyermekeket a zenei alapokkal és a rögtönzés játékos, színes megoldásaival.

Szombati előadásán is kidomborodott a kortárs zenéhez, a jazz műfajához fűződő különleges kapcsolata, bravúros saját kompozíciókkal, modern zenei világok megteremtésével bilincselte le az értő közönséget, akik között bőven akadt szakmai ismerős, régi barát és családtag egyaránt.

Az izgalmas köntösbe burkolt elméleti érdekességek mellett a zeneművész páratlan látásmódján keresztül kaptunk betekintést a hangok mágikus erdejébe, ahonnan értékes útravalóval, az emberi lélekben csendülő dallamok végtelen variánsaival tértünk haza.

Az Új Generáció Programok következő vendége egy népszerű youtuber, a Ninja Warrior műsorból is ismert sportoló, Nagy Dani lesz, aki az Ifjúsági Házban július 24-én, péntek délután tart beszélgetéssel egybekötött közönségtalálkozót.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?