A gyermekek sorsa közös érdek

Június 25-én, csütörtök délután rendkívüli nyílt értekezletre invitálta a Szent István Körúti EGYMI tanulóinak szüleit és a pedagógusokat Bárcziné Kulcsár Júlia igazgató, valamint a Jászberényi Tankerületi Központ vezetősége. Az esemény fő tematikája a három ideiglenes tanterem megvalósulása, továbbá a beruházással összefüggően a 2020/21-es tanév kezdése voltak.

A tájékoztató eseményen megjelenteket Bárcziné Kulcsár Júlia intézményvezető köszöntötte, köztük kiemelten Zsemberi Zoltán tankerületi igazgatót és Mészárosné Vas Márta szakmai helyettest, ezt követően ismertette a rendhagyó szülői értekezlet apropóját, nevezetesen a 2020/21-es tanévben a tanulók elégséges ellátását. Hozzátette, szívből reméli, hogy a következő szülői értekezleten már az optimális ellátásról is szó esik, majd a bevezető gondolatokat Zsemberi Zoltán tankerületi igazgató fűzte tovább.

Az igazgató elmondta, már egy februári értekezleten felmerült, hogy az intézményben további tantermekre volna szükség. „Három tantermet helyezünk el az iskola udvarán, ezeknek a kialakítását próbáltuk intézni az elmúlt időszakban az önkormányzattal, a kormányhivatal megfelelő szakhatósági osztályaival, illetve igazgató asszonnyal közösen együttműködve. Ez a három tanterem ideiglenes elhelyezéssel bírna. A legutolsó változat egy könnyűszerkezetes építmény, melyre azért esett a választás, mert ez az egyetlen olyan létesítmény, ami ennyi idő alatt, amennyi rendelkezésünkre áll, felhúzható, megvalósítható, és ha a funkcióját és követelményeit nézzük, mindenféle előírásnak teljes mértékben megfelel.”

A folytatásban Mészárosné Vas Márta szólt a hallgatósághoz, részletekre kitérő tájékoztatójában az idáig elvezető összetett érdekérvényesítési folyamatot tárta a jelenlévők elé. Mint mondta, a tankerület 2017 júniusában kezdte el a nagyobb beruházást elindítani. Az akkori államtitkár megerősítette, a beruházás indokolt és szükséges, ugyanakkor egy kormányrendelet okán, továbbá a tanterem, tornaterem és tanuszoda programba bekerülve az építkezés legkorábban csak 2021-ben indulhat el.

„Úgy döntöttünk tavaly, hogy ideiglenesen három tantermet fogunk elkészíteni. Konténerben gondolkodtunk, hogy ez a 2-3 év is ne ebben az áldatlan állapotban teljen. A rendkívüli helyzetre való tekintettel a kormány egy címzett hitelkeretet – 164 millió forintot – biztosított Jászberény Város Önkormányzatának, melyet a jelenlegi városvezetés visszautalt, tehát igazából ezt nem tudtuk elindítani.” – hangsúlyozta a szakmai helyettes asszony.

A koronavírus azonban közbeszólt, az eladásra kínált kész konténerek az egészségügyben váltak szükségessé, ezért egy építésszel egyeztetve végül a leggazdaságosabb és legrövidebb idő alatt felhúzható, szendvicspanelből álló könnyűszerkezetes tantermek megépítése mellett döntöttek.

Alvári Csaba főépítésszel egyeztetve a szakmai véleményezés után kiderült, a városi képhez igazodva további plusz költségekkel járó feltételeknek kell megfelelnie a tantermeknek. Noha a Klebelsberg Központ további anyagi támogatást nem tud nyújtani, a Jászberényi Tankerület Központ úgy határozott, megépítteti a három ideiglenes helyiséget az intézmény területén.

„Megterveztettük, június 8-án adta be tervező úr a megfelelő építésügyi hatósághoz a tervet és vártuk a választ. Azt követően jegyző asszony telefonált, hogy megépíthetjük könnyítéssel, így elkészíttettük a harmadik tervet is. Megírtuk a kért nyilatkozatot, hogy amennyiben befejeződik az új nagy beruházás, ezt az épületet eltünteti a Tankerület saját költségen és elszállítjuk. Sajnos kedden kaptuk az értesítést, hogy még nincs aláírva, a kormánymegbízott úr állásfoglalására vártak. Később megtörtént az aláírás azokkal a feltételekkel, amiket beadtunk.”

Mészárosné Vas Márta úgy véli, a május óta húzódó adminisztráció miatt minimálisra csökkent az esély, hogy az épület szeptember elsejére megépül, a második terv aláírásával ezt kiküszöbölhették volna. Előre bocsátotta, látva a három tanterem megvalósulásának nehéz körülményeit, nem bizakodó a nagy beruházással kapcsolatosan.

A továbbiakban az időközben megérkező polgármester, Budai Lóránt reagált az elhangzottakra és tájékoztatott az önkormányzat álláspontjáról. Hangsúlyozta, 2010 óta volt időszak, amikor egyetlen képviselőként állt ki az intézményért, véleménye pedig azóta sem változott, igyekszik továbbra is mindent megtenni az ott tanuló és dolgozó kollektíváért, ugyanakkor polgármesterként a szabályok és a törvények betartása is kell, hogy vezérelje.

Kiemelte, az aláírás késlekedése és annak szakmai háttere mindenkire tartozik, ahogy az is, milyen kompromisszumot kellett megkötni ahhoz, hogy ez a dokumentum – melyet a szakhatóságok is véleményeztek és támogattak – aláírásra kerüljön. „Egy polgármester nem dönthet csak a szíve és a lelke szerint, meg kell kérdezni hozzáértő szakembereket, hogy mindez megvalósítható, ha pedig igen, akkor milyen feltételekkel engedélyezik. Ugyanakkor abban biztosak lehetnek, hogy mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy könnyítsünk a gyermekek életterén.”

A szót Alvári Csaba főépítész vette át. Beszédében elmondta, munkája szerves része, hogy a benyújtott tervekről véleményt formál, a tantermekről kapott dokumentum pedig nem felelt meg bizonyos szabályoknak. Az előírásoknak megfelelően módosított tervet ugyan megkapta, ám mint hozzátette, hivatalosan nem került benyújtásra az önkormányzathoz.

„Kaptam egy korrigált, nyomtatott verziót azzal a felkéréssel, hogy mondjak újból véleményt, erre én azt mondtam, hogy ez rendben van, megfelel a szabályoknak. A megfelelő formában, hivatalos módon való beadás azonban nem történt meg, majd egy harmadik variáció is elém került, miszerint ez lenne a kívánalom és végül ez is lett aláírva.” – fejtette ki az önkormányzat szakmai állásfoglalását a főépítész, aki hozzátette, senkivel nem kívánnak akadékoskodni, de nem egyszer adódott már példa arra, hogy egy ideiglenes épületet később nem bontottak el.

„Én lennék a legboldogabb önök mellett, ha tényleg egy ilyen fejlesztés valósulna meg. Nem hiszem, hogy ennek akadálya lesz. Ha itt valóban megvan a fejlesztési, bővítési elképzelés, akkor abban partnerek vagyunk, ahogy ebben is partnerek voltunk, ezt szeretném hangsúlyozni.”  – zárta gondolatmenetét a főépítész.

Bárcziné Kulcsár Júlia köszönetet mondott a tankerületnek, a tankerület vezetőségén keresztül pedig Pócs János képviselő úrnak, aki folyamatosan szívügyének tartva viszi előre az intézmény fejlesztési ügyét állami téren. Külön köszönte polgármester úrnak az aláírt nyilatkozatot, mellyel már elindulhat a fejlesztés és megépülhet a három tanterem. Ugyanakkor kérte mindenki megértését, amennyiben szeptember elsején nem áll rendelkezésre az intézmény számára a három tanterem, nem tudják elkezdeni az érdemi munkát.

„Tizenöt osztályunk van, tizenkettő tanteremben. Minden gyermekünk sérült, a sérülések társuló sérüléseket is hoznak magukkal, és egyre súlyosabb állapotban lévő gyermekek kerülnek az intézményünkbe. A folyosón egyszerre van, amikor három óra is zajlik. Amikor itt volt a Klebelsberg Központ akkori elnöke azt mondta az itt látottakról, hogy sokkoló, szívbemarkoló és azonnali beavatkozást igényel. Az én kollégáim erejüket megfeszítve dolgoznak azért, hogy az ebédjüket elfogyaszthassák a lépcsőfeljáróban, mert a nevelői szobában is tanítunk.

Mi mindent megteszünk és méltán váltunk híressé nem csak az országban, hanem országhatáron túl is, hiszen nagy örömmel mondhatom el, hogy ebben a tanévben Amerikából is érkeztek gyógypedagógusok, hogy tanuljanak tőlünk. A gyerekeknek minden programot biztosítunk a saját erőnkből, de épületet nem tudunk építeni. Ha itt szeptember elsején nem áll ez a három épület, akkor nem tudjuk elkezdeni a tanévet. Remélem, hogy valami csoda folytán ez a három ideiglenes tanterem itt áll majd, és ez még nem az ideális állapot, ez még az elégséges állapot lesz.”

A szülői munkaközösség elnöke, Dózsáné Hegedűs Viktória a szülők nevében kívánt néhány szót szólni. Kérte, ne legyenek a gyermekek politikai csatározások áldozatai, mert az iskolában rendkívül értékes pedagógiai munka folyik, a gyermekek sorsa pedig közös érdek, ezért nagy szükség van mindenki segítségére. Egymás korrekt tájékoztatására és békés együttműködésre kérte a jelenlévőket.

Mészárosné Vas Márta ígéretet tett, mindent el fognak követni az elmondottak érdekében, és a gyermekek érdekeit előtérbe helyezve, a megfelelő jogszabályok betartásával a lehető legrövidebb időn belül meg fogják építeni a három tantermet. Kihasználva az alkalmat gratulált az intézményvezetőnek, Bárcziné Kulcsár Júliának az Apáczai Csere János-díjhoz, amelyet az EMMI minisztere adományozott számára a közelmúltban. A díj a pedagógusmunka egyik legnívósabb elismerése, melyet egy közelgő ünnepi ceremónia keretén belül nyújtanak majd át az igazgató asszonynak.

Bárcziné Kulcsár Júlia megköszönte mindenkinek a részvételt, és reményét fejezte ki a következő rendhagyó szülői értekezlet kapcsán, amikor ha minden jól megy, az új intézményfejlesztési terv megismeréséről lesz szó. „Ha bekerülünk a tanterem tornaterem uszoda programba, akkor talán olyan reményeink is valóra válnak, amiről eddig nem is álmodhattunk.”

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?