A városvezetésnek az a dolga, hogy építsen, fejlesszen!

Az elmúlt fél év meglehetősen mozgalmasan telt. A vészhelyzet feloldásával ismét újabb fordulatot vesz az életünk. Az elmúlt hónapok tanulságairól, a régiónkat érintő múltbeli eseményekről és a jövő terveiről kérdeztük Pócs Jánost, a Jászság országgyűlési képviselőjét.

A múlt héten a kormány feloldotta a vészhelyzetre vonatkozó szigorú korlátozásokat. Magyarországon, és különösen szűkebb régiónkban igen alacsony volt a megbetegedések száma. Minek köszönhetőek a pozitív mutatók?

Mindenekelőtt az emberek példás összefogásának, mind a Jászságban, mind az egész országban, ahogy minden kormányzati instrukciót fegyelmezetten betartottak. Nem utolsó sorban meghatározó szerepe volt a kormány gyors intézkedéseinek a nagyon alacsony fertőzési szám megtartásában. Nagyon fontos volt az eljárási rend, amiben a kormány az egészségmegőrzés érdekében magához rendelte a hatalmat, hogy ha kell azonnal, akár óránként tudjon szükséges döntéseket, szigorításokat eszközölni. Az idő cáfolta az ellenzék vádjait, látható, hogy visszakapta a parlament a hatalmat a vészhelyzet enyhülésével.

Úgy tűnik kaptunk egy kis szabadságot a jóslások szerint várható második fertőzéshullám előtt. Mit kell tennie, mire kell figyelnie a polgároknak?

Fontos megjegyezni, hogy nem politikusok irányították a pandémiás helyzet alakította intézkedéseket, hanem az operatív törzs tudományos szakemberei, akik a környező országok mutatóiból dolgoztak. Az ő ajánlásaikat továbbra is be kell tartani. Amennyiben a fent említett szakemberek úgy látják, hogy a szomszédos országokban, netán hazánkban újra erősödik a vírus, az operatív törzs újra készültségbe áll és újra utasításokat ad a lakosság számára.

A járvány megelőzésére szolgáló intézkedések, a készültség óriási költséget rótt az államra, amelyhez most a kormány az önkormányzatoktól kér segítséget például a gépjárműadó beszolgáltatásával. Ebből kifolyólag személyesen ön is megszólíttatott a közösségi médián keresztül.

Erről egyrészt azt gondolom, hogy az ellenzék nevében szólók arról a nagyon komoly tényről kívánják elterelni a figyelmet, hogy míg Európa számos országában több tízezres nagyságrendben haltak meg az emberek a járvány következtében, addig Magyarországon kordában tudtuk tartani a vírus terjedését. Tény, hogy ehhez nagyon komoly anyagi áldozatot kellett hozni a kormánynak mind a megelőzés mind pedig a gazdaságvédelmi intézkedések során. Szerte a világon munkahelyek szűntek meg és kerültek ezáltal az emberek bizonytalan anyagi körülmények közé. Mi azt hirdettük meg, hogy első az emberek életének védelme, egészsége, amelyhez kórházakat építettünk és szereltünk fel, védekezéshez szükséges eszközöket vettünk. Ezzel párhuzamosan elkezdtük kidolgozni a gazdaságvédelmi stratégiát, amelyben a Jászságban is számos vállalkozó kiemelt, vissza nem térítendő támogatást kapott a talpon maradáshoz, az emberek megélhetésének biztosításához. Ehhez a több ezer milliárdhoz képest kértük, mindenki legyen valamilyen formában költségviselője. A pártok, a bankok és az önkormányzatok is. Ne felejtsük el, hogy amikor az önkormányzatok az előző kormányzatban eladósodtak, nehéz helyzetbe jutottak, a kormány mentette meg őket a 2000 milliárd forintos adósságuktól. Ez a kormány adott több ezer milliárd forintos fejlesztéseket a településeknek. Most ennek egy jelentéktelen részét kérjük vissza. Jászberényben ez mindössze 4,8 százalékot jelent, töredékét annak, amit a kormány a veszélyhelyzetben az itt élőkért is tett.

Ön szerint tehát ez pártpolitika az ellenzék részéről?

Mindenképp, hiszen beszédes, hogy csak azok a települések teszik mindezt szóvá, érzik igazságtalannak, amelyek ellenzékben vezetik településeiket. Ne feledjük, hogy ezzel párhuzamosan a kormány megnyit egy új hitellehetőséget is az önkormányzatok számára. Mindazok a települések, amelyek a vírus miatt nehéz helyzetbe kerültek és olyan célkitűzést tudnak bemutatni, ami később megtérül, kapni fognak ebből a forrásból. A kormány eddig is és ezután is megsegíti az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutott önkormányzatokat. Csak, hogy Jászberénynél maradjunk, emlékezzünk vissza a kórház Dalkia-perére, amikor 750 millió forintos költséget vállalt át a magyar kormány a várostól.

Május hónapban a megyei közgyűlés és a város vezetőivel közösen járták be a TOP-os fejlesztések helyszíneit. Ott is felmerült támogatási igény. Azóta történt előrelépés ez ügyben?

Akkor arra tettünk javaslatot, hogy amennyiben a fejlesztési költségekben hiány merülne fel, akkor a többletköltség elszámolási igényhez támogatást nyújtunk. Azóta eltelt már körülbelül egy hónap, de a város részéről semmilyen kezdeményezés sem történt ez irányban.

Említettük a kormány bértámogatási, illetve munkahelymegtartási támogatásait. A Jászság vállalkozói éltek ezzel a lehetőséggel?

Igen, nagyon sok jászsági és jászberényi cégvezető kihasználta ezt a lehetőséget, éltek mindkét fajta támogatással. A járvány alatt valamilyen új fejlesztést eszközölő vállalkozások nyolcszázmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

Most készül a 2021-es költségvetési tervezet, amelybe járvány kiadásait is bele kell kalkulálni. Mennyiben érinti ez az önkormányzatokat?

A gépjárműadó tekintetében kiadásként érinti az önkormányzatokat, de ezen kívül a családtámogatások, munkahelyteremtés, egészségügy, közbiztonság oldaláról nézve több fog jutni a településekhez a következő évben.

Az elkerülő út megépítése nem kerül veszélybe a többletkiadások miatt?

Nem, mivel az egy elfogadott költségvetés egy önálló képviselő indítvány nyomán 2007-ben elfogadásra került. 2022 tavaszán átadásra kerül az elkerülő befejező szakasza.

Májusban ünnepeltük a redemptiót, amelynek apropóján az egyik jótékonysági adományozás során képviselő úr utalt a jászok híres összetartására. Mostanában önkormányzati szinten mintha nem lenne érezhető ez az erény. Képviselőként, hogy látja a kialakult helyzetet?

A választások óta eltelt nyolc hónap alatt a városvezetés egy részétől még mindig napi szinten olvashatjuk a Facebook bejegyzéseket, amelyben az előző vezetést és a kormányt szidják. Amikor azt kérik, képviseljem a várost, akkor képviselem, amikor tárgyalni hívnak megyek, de amikor én kérek nyilatkozatot, hozzájárulást, bármit, heteket, hónapokat kell várnom. Sajnos ezt a mentalitást tapasztalják a vállalkozók, civil szervezetek, a kormányhivatal. Az összefogásnak semmilyen látszata sincs. Az előző vezetésre olyan valótlanságokat akarnak ráhúzni, mint üres kasszával adták át a városvezetést, elherdálták a pénzt. Egyrészt 350 millió forint volt a kasszában, másrészt az előző vezetés olyan projekteken dolgozott, mint a 32-es, az elkerülő építése, a városközpont, a piac, a Kultúrmalom, a sziget és környéke. A városvezetésnek az a dolga, hogy építsen, fejlesszen, használja ki a kormányzati lehetőségeket. Így tud fejlődni egy település és a benne élők, lakók, civil és sportszervezetek, kulturális élet, amelyet támogatni kellene, nem indokolatlanul elvonni tőlük a segítséget.

Véleménye szerint indokolatlanok a megszorító intézkedések, az elvonások?

Ezeket a döntéseket a városvezetés novemberben hozta, amikor még nyoma sem volt a vírusnak. Nem foghatják a megvonásokat a gépjárműadóra, hiszen a minden civil és sportszervezet munkáját ellehetetlenítő költségvetés hónapokkal ezelőtt megszületett.

A város fejlődése szempontjából nagyon fontos a gazdasági szereplők stabilitása, újak letelepedése. Képviselőként, hogyan tud ebben a kérdésben támogatást nyújtani?

Szíjjártó Péter és Varga Mihály minisztereknél ezen a héten is kétszer voltam a megüresedett Electrolux csarnok ügyében tárgyalni. A miniszterek szerint bármikor tudunk ide vállalkozásokat betelepíteni, amint az Electrolux hozzájárulását megkapjuk a csarnok működtetéséhez. A meglévő vállalkozásokat erősítjük, támogatásokat nyújtunk részükre.

Mit gondol a helikopter-leszállópálya projektről?

Nekem tiszteletben kell tartanom a városvezetés kérését, de valamilyen szinten két tűz között őrlődőm e kérdésben. Konkrétan a kormány és a város érdeke nem koherens a városvezetéssel. Első lépésként úgy gondolom, a városvezetésnek kellene konszenzusra jutni a várossal, a jászsági vállalkozókkal arról, mennyire indokolt most Jászberényben helikopter-leszálló pályát építeni. Mindemellett a kiszemelt terület magántulajdonban van. Egyelőre én álmodozásnak tartom.

Úgy tudom a leendő ipari park területe is tulajdonjogi kérdéseket vet fel.

Szintén a városvezetésnek elsőként helyi rendeleteket és jogszabályokat kell ahhoz módosítani, megállapodni a jelenlegi tulajdonosokkal, hogy én megtehessem a rám vonatkozó lépéseket a minisztériumban.

A múlt héten emlékeztünk a trianoni események centenáriumára. Ön, mint a magyar delegációt vezető Apponyi Albert képviselő utóda a Parlamentben mit gondol, milyen üzenetet közvetít a mának, akár nekünk jászoknak Trianon?

Büszke vagyok arra, hogy Apponyihoz hasonlóan én is a jászok érdekeit képviselhetem az ország házában. Az ő üzenete hatalmas értékkel bír az elkövetkező generációk számára is. Talán még érzékenyebben érinti a ma emberét, mint akkor, hiszen abban az időben a külföldi nagyhatalmak döntöttek a sorsunk felől. Ma azt látjuk, hogy országos és városi szinten is magyar-magyar között nem a haza érdeke az első, hanem a pártpolitika. Trianon legfontosabb üzenete magyar a magyarral, jászberényi a jászberényivel soha nem fordulhatna szembe!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?