Ha nyár, akkor aratás

Egyre több a mezőgazdasági munkagép Jász-Nagykun-Szolnok megye útjain.

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, ami a közlekedés biztonságára is hatással van. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Balesetmegelőzési Bizottság felhívja a mezőgazdasági munkákban résztvevők figyelmét, hogy tudatosan tartsák be a KRESZ szabályokat!

  • Mielőtt a gépkocsivezető a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, a kontrollnak továbbá ki kell terjednie a pótkocsira illetve a vontatmányokra is!
  • A járművezetők a mezőgazdasági munkagéppel kizárólag az engedélyezett utakon közlekedhetnek!
  • A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek kötelességük betartani a közlekedési szabályokat, továbbá a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat!
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is.
  • Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást különös figyelemmel kell végrehajtani!

Kérjük, hogy a balesetek elkerülése érdekében, a vezetés megkezdése előtt ne fogyasszanak szeszes italt! Tanácsaink azonban nemcsak a mezőgazdasági munkálatok idejére, hanem a hazaútra is vonatkoznak, akár kerékpárral, motorkerékpárral vagy személygépkocsival is térnek vissza otthonaikba.

Mindenkinek balesetmentes közlekedést kívánunk!

forrás: police

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?