Megnövekedett a közúti balesetek száma

A kijárási korlátozás megszűnése óta jelentős növekedés tapasztalható a személysérüléses közúti közlekedési balesetek körében a Jászberényi Rendőrkapitányság illetékességi területén.

Megdöbbentő, hogy az egyébként is problémás közlekedési kultúránk, az elmúlt időszakban milyen mértékben hanyatlott, erre tekintettel fokozott rendőri ellenőrzésre szorul, mivel a közlekedésbiztonsági helyzet romlása mindenki számára potenciális baleseti forrás, és be nem látható tragédiák melegágya.

Érezhetően egyre több jármű és gyalogos vesz részt a közlekedésben a korlátozások feloldását követően, és napjaink egyik tapasztalható jelensége az agresszió, valamint a figyelmetlenség, mely a közlekedésben aktívan jelen van.

Ennek számos kiváltó oka lehet, sietség, csúcsforgalom, mások által a sérelmünkre elkövetett szabálytalanságok és még sorolhatnám…. Az ilyen szituációk alkalmával tegyük félre büszkeségünket és ne vegyük fel a harcot, ha az agresszor előttünk van, lassítsunk és hagyjuk, hogy eltávolodjon tőlünk. Amennyiben mögöttünk közlekedik, semmiképp se fékezzünk, biztosítsunk neki zavartalan elhaladást. Indokolt esetben álljunk félre, és értesítsük a Rendőrséget.

Mindannyiunk közös érdeke a biztonságos közúti közlekedés, ahol nincs helye az agresszív megnyilvánulásoknak.

Annak ellenére, hogy a Rendőrség a törvény teljes szigorával, és minden eszközével fellép az ittas gépjárművezetők ellen, továbbra is heti rendszerességgel indul büntetőeljárás ittas sofőrök ellen. Azt gondolom, megengedhetetlen kockázatot vállal az a személy, aki ittasan ül a kormány mögé, önmaga és mások életét veszélyeztetve ezzel. A közlekedési szabályok betartását fokozottan ellenőrizni fogjuk, a jogsértőkkel szemben nem tudunk a szankciók alkalmazásától eltekinteni.

 

Jászberényi Rendőrkapitányság

Közlekedésrendészeti Osztály

Gál Olivér r.hadnagy

baleset-megelőzési főelőadó

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?