Civil összefogás az útért

Civil összefogás eredményeként megújul a régi Pesti út. Pénteken reggel az Öregerdei bolt tulajdonosának, Krizsánné Kosik Máriának szervezésében elkezdődtek az útkarbantartó munkálatok.

Mária asszonynak nincs sok szabadideje, hiszen boltjában nagy a forgalom. A körülbelül 2500 külterületi lakost ellátó vegyesboltban nem csak kereskedelemmel, de adományosztással is foglalkozik. Az itt töltött több mint négy évtized alatt már szinte mindenkit megismert a környéken. A külterület élete szívügye, hiszen ő maga is itt él, dolgozik. Ezért is tartotta fontosnak, hogy megoldást találjanak az ide vezető régi Pesti út állapotromlásának megállítására.

Az egy kilométernyi utat még az Electrolux építette 28 évvel ezelőtt, azért, hogy a veszélyes hulladékot a tehergépjárművek ki tudják hordani, ne ragadjanak bele a sárba. Ebből kifolyólag ez az út ugyan a Kincstár tulajdona, de valójában mára gazdátlanná vált. Évek alatt felhordódott a két szélére a föld, gátat képezve a csapadéknak, ami nem talált utat magának, a repedésekbe beszivárogva rontotta az aszfalt minőségét.

Czékmány Csaba, az egyik telektulajdonos felvetése volt, ha másképp nem megy, civil összefogással mentsék meg az utat. Ennek érdekében elkezdtek hozzájárulást gyűjteni, ki néhány ezressel, ki több tízezer forinttal szállt be az akcióba. Közel negyven helyi lakos járult hozzá a kezdeményezéshez, amelynek eredményeképp pénteken megvalósulhatott az úttisztítás és karbantartás.

Az útkanyarulatba, ahol a járművek kivájták az utat, 110 tonna mart aszfaltot rakta le. ezért kellett fizetniük, illetve a Bobcat kölcsönzéséért. A több tonna föld elhordásához Bobák Zsolt képviselő közbenjárására a J.V.V. Nonprofit Zrt. úttisztító gépjárművet biztosított, Balog Donát képviselő útsimító gépet szerzett. Többen saját traktorjaikkal dolgoznak, illetve sokan lapátot ragadtak a munkálatokhoz. A következőkben a maradék pénzből a felsőszentgyörgyi tsz-től oldalvágó gépet kölcsönöznek majd, amivel a belógó növényzetet négy méter magasságig megnyesik.

A jól végzett munka után Balog Donát felajánlásának köszönhetően finom strucc-gulyás várta a megfáradt munkásokat.

 

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?