Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig gondoljunk reá!

Nemzeti összetartozásunk napján, a trianoni események centenáriumára a Jászkerület Kft. szervezett megemlékezést június 4-én, csütörtök délután öt órakor az Apponyi téren, a Trianoni emlékműnél.

Az országunk megcsonkítását deklaráló diktátumot száz évvel ezelőtt írták alá a versailles-i Nagy-Trianon kastélyban. A tragikus eseményeket Antics István, a Lehel Vezér Gimnázium igazgatója elevenítette fel. „Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig gondoljunk reá!” -idézte Juhász Gyula versét, majd beszédét személyes iskolai emlékkel nyitotta. Elmesélte a történetet, melyben gimnáziumi tanulmányai során mélyen lelkébe égett Trianon élménye.

Felidézte a diákos csínytevést, amikor a faliújságra a tiltás ellenére hármashalmot, turulmadarat, irredenta idézetet vázolt társaival. A nevelő csendesen szigorú, de valamiképp büszkeséget sejtető megrovása szemet nyitott Trianon lényegére a diákok között. Ezzel a tudattal lett történelemtanár Antics István, aki az ünnepség alkalmával értőn, hitelesen közvetítette a száz éve történt eseményeket.

A műsorban a Himnuszt, a Székely Himnuszt és a Szózatot Vas Mária énekhangján Balogh József zongorakíséretével hallhattuk. A megemlékezés koszorúzással zárult, melynek során a városvezetés, a pártok, civil szervezetek és intézmények helyezték el az emlékezés virágait a szomorú évforduló kapcsán ugyanakkor, nemzeti összetartozásunk ünnepén.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?