Online diákköri konferencia a campuson

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusán idén rendhagyó módon, online került sor a Tudományos Diákköri Konferencia tavaszi fordulójára május 13-án.

Mint azt dr. Sebők Balázs főiskolai docens, a TDK elnöke korábban elmondta, a jászberényi campus 2016 nyarától, az Eszterházy Egyetemhez való csatlakozás óta évi két alkalommal rendez TDK konferenciát az intézményben. Ezt megelőzően, igazodva a gödöllői hagyományokhoz évente egyszer, novemberben adott otthont az egyetem a rangos rendezvénynek.

Az idei első konferenciáján ötfős mezőnyből kerülhettek ki a legjobb hallgatók a soron következő, 2021-es országos megmérettetésre, amennyiben a helyi bizottság a bírálati rendszer alapján is alkalmasnak találta őket az indulásra.

Az online közvetített programot Ambrús Enikő Martina harmadéves óvodapedagógus növendék nyitotta meg „Az óvoda-iskola átmenet kérdései” című előadásával, őt követte Cseriné Demeter Bernadett harmadik évfolyamos közösségszervező hallgató, aki a Figyelemhiányos Hiperaktivitás Zavar témaköréről, a gyermekek közoktatási helyzetéről és társadalmi hatásáról osztott meg érdekfeszítő információkat.

Lólé Bianka negyedik éve tanul a campus tanító szakán, gondolatébresztő dolgozatában „A tanító pedagógusi hivatásának mentális kihívásai a 21. században” kérdést járta körül. Mikula Pálma harmadéves tanító szakos előadó az édesapa családon belüli szerepköréről, Pintér Nikoletta harmadik évfolyamos óvodapedagógus hallgató pedig az óvodai digitalizációról értekezett.

A dobogó mindhárom fokára – holtverseny kialakulásával – sikerült feljutnia az induló öt versenyzőnek, akiket mindössze néhány pont eltérés osztott meg. Az első helyezett maximális 120 ponttal Cseriné Demeter Bernadett lett, dolgozatának témavezetője Dr. Varró Bernadett PhD főiskolai tanár, a campus főigazgatója.

A nyertes dolgozat célja az volt, hogy rávilágítson egy társadalmat érintő jelenségre, problémára és a megoldást jelentő nagyon komoly szemléletváltásra. Egy olyan irányban, amely nem csak az oktatásban és mikroközösségben bír nagy jelentőséggel, hanem sokkal szélesebb körben. Interjúk készültek a témában jártas szakemberekkel, intézményi vezetővel. Kérdőívek kerültek kitöltésre szülők és pedagógusok, pszichológusok, védőnők gyermekorvosok részéről, valamint ADHD-ban szenvedő felnőttek is nyilatkoztak a témában. A kutatás eredménye egy jövőbe mutató szemléletváltásra, attitűdváltásra kíván rávilágítani, amelyben hangsúlyos szerepet kap a közösségi gondolkodás, az emberi és szakmai együttműködés.

A bíráló bizottság tagjai – Kovácsné dr. habil Nagy Emese, egyetemi docens, Dr. Molnár Marietta főiskolai tanár, Dr. Szűcs János adjunktus és Urbán Orsolya tanító szakos hallgató – végül valamennyi indulót javasolták a jövő évben megrendezendő OTDK-n való részvételre.

 

 

 

 

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?