Beruházási támogatásokról tárgyaltak

A már folyamatban lévő TOP-os fejlesztéseket szemrevételezték, illetve a jövő tevei között szereplő  beruházásokról tárgyalt Jászberény vezetése, a megye elöljárói és a Jászság országgyűlési képviselője május 14-én, csütörtökön.

A Városházán történt tanácsozásnak elsődleges célja a beruházások támogatási lehetőségeinek vizsgálata volt. A futó projektek befejezéséhez és az elképzelések megvalósításához több-százmilliós többletforrásra lenne szüksége Jászberénynek, amelyben a megye és a kormány támogatására is számít a városvezetés.

Az elmúlt években mintegy 5,5 milliárd forintos uniós és állami támogatású fejlesztés kezdődött el Jászberényben. A Budai Lóránt polgármester, dr. Gedei József és Balogh Béla alpolgármesterek, Pócs János országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke és Borbás Zoltán alelnök, dr. Molnár Zoltán, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal aljegyzője, valamint Karancsi Tamás, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója alkotta delegáció helyszíni szemlén tájékozódott a beruházások állapotáról.

Megtekintették a 850 millió forint bekerülési költségből épülő buszpályaudvart és környékét, a Thöhöly úti parkolót. Balogh Béla alpolgármester tájékoztatta a vendégeket a beruházás paramétereiről, a menet közben felmerül problémákról, amelyek többletköltséget és bizonyos időbeli csúszásokat okoznak a fejlesztésekben. A piacon Baranyi Szabolcs kivitelező állt a megjelentek rendelkezésére, aki elmondta, hogy itt az időközben kiderült statikai problémák okoztak gondot, emiatt kellett leállítani egy időre a projektet. Az egymilliárd forint összköltségű fejlesztés körülbelül egy hónap múlva átadásra kerül.

Az 1,2 milliárd forintból megvalósuló Kultúrmalomnál az építésvezető tájékoztatta a látogatókat a beruházás jelenlegi állapotáról. A kivitelezési munkálatok meghaladták a 25 százalékot. Jelenleg a gépészet, villanyszerelés előkészítése zajlik. Itt is felmerültek időközben milliós többletköltségek például az áramellátás módosulása miatt. A továbbiakban a tárgyaló partnerek gépkocsival folytatták a bejárást. Megtekintették a vasútállomást és környékét, a munkásszálló helyszínét, illetve a Szentgyörgyi út melletti katonák földjét, ahol ipari park kialakítását tervezik. Iparfejlesztésre (munkásszálló+ipari park) 1,3 milliárd forintot szánnak 900 milliós támogatással.

Budai Lóránt polgármester elmondta, hogy a látogatás elsődleges célja az volt, hogy megismertessék a meghívottakkal a beruházások pillanatnyi állapotát, tudomást szerezzenek az itt keletkezett problémákról, többletköltségekről. A beruházásokat a városvezetés folyamatosan szemmel követi, kordában tartja és igyekszik a forráslehetőségeket megragadni, hogy a keletkezett többletköltségeket finanszírozni tudja. A tárgyalások ezért folyamatosak. „Bízunk benne, hogy ezeket a beruházásokat a város megelégedésére minden nehézség ellenére be tudjuk fejezni” – fogalmazott a polgármester.

Hubai Imre, a közgyűlés elnöke kifejtette, látja, hogy Jászberényben fontos fejlesztések készülnek és jól haladnak a munkálatok. Látszik, hogy itt is jelen van az építőipar problémája, az anyagárak költségének folyamatos növekedése. A megyénél meg fogják vizsgálni a támogatási lehetőségeket.

Pócs János országgyűlési képviselő szintén az országos béreket, járulékokat, árakat befolyásoló problémákra reflektált. Elmondta, hogy a kormány tizenöt százalékos többletforrás igény lehetőségét jelentette be. Reményét fejezte ki, hogy a lehetőséggel Jászberény élni fog. A maga részéről mindent megtesz ennek érdekében, csakúgy mint a jelenleg állami tulajdonban lévő katonák földje város számára való megszerzésében is -hangsúlyozta a képviselő.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?