Útburkolatjavítások a városban

A téli fagyok után februárban kezdődtek meg az intenzívebb útjavítási munkálatok Jászberény útjain, melyeket a Jászberényi V. V. Nonprofit Zrt. az önkormányzatunk tulajdonát képező utakon, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az állami tulajdonú utakon megosztottan végez. A városban zajló karbantartási munkálatok részleteiről Kisbakonyi Zoltán kommunális ágazatvezető, valamint Pécsi Norbert, a Közút Zrt. kommunikációs osztályvezetője tájékoztatta lapunkat.

Kisbakonyi Zoltán, a Jászberényi V.V.Nonprofit. Zrt munkatársa elmondta, hogy télidőben az utakon végzett úgynevezett hidegaszfaltos technológiával folytatott munkálatokat követően, a tavasz beköszöntével megnövekszenek az útkarbantartási feladatok melyek között kiemelt feladat a kátyúzás.

A városban mintegy 144 kilométernyi, 670 ezer m2 burkolt útszakasz tartozik a fenntartásuk alá, melyek nagy része bár mentes a túlzott kamion és buszforgalomtól, ugyanakkor épp elég feladatot ad az időjárás, a szűkebb utcákon a szegélyekben is kárt tevő autósforgalom, valamint az utak szegélykővel való megtámasztásának, helyenként a kopórétegnek a hiánya.

A kátyúzás során két féle technológiát alkalmaznak. Az élrevágásos, meleg aszfaltos javítás mellett a kisebb burkolati hibák javítását második éve egy új technológia alkalmazásával, egy úgynevezett Infraset berendezéssel végezik. Mint arra az elnevezés is utal, a gép infrasugárzásos anyag melegítéssel működik, ezáltal a javítandó aszfaltfelület nem melegszik túl, nem ég ki belőle a bitumenalapú kötőanyag, kisebb anyagráfordítással, költséghatékonyabban és újrahasznosított aszfalttal működtethető.

Az önkormányzattól kapott jelzések alapján, következetesen veszik sorra a területeket. A legkritikusabbak a keskeny, ugyanakkor forgalmas útszakaszok. A Mező utcán legutóbb például több, mint negyven hibát javítottak ki.
A külterületi utakon gréderezést végeztek, a neszűri, újerdei, öregerdei és a portelki területeken összesen mintegy 56 km földút került javításra.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztályának vezetője tájékoztatott, mérnökségeik folyamatosan végzik az üzemeltetési és fenntartási feladatokat valamennyi kezelésükben lévő útszakaszon, kiemelten a kátyúzást, a növényzetgondozási munkákat (kaszálás), úttartozék cseréket, burkolatjelfestéseket, táblázásokat.
Jelenleg Jászberény térségében a 32134-es jelű, Jászdózsai bekötőúton zajlanak általuk vezetett burkolatjavítási munkálatok. A Rákóczi út jelentős szakaszán, a Thököly úti kereszteződéstől az önkormányzat beruházásában valósul meg a „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés Jászberény belvárosában (buszpályaudvar) fejlesztése” projekt. A kivitelező arról tájékoztatott, hogy a jelzőlámpás kereszteződés kialakítása kapcsán zajló aszfaltozási munkák május 8-án befejeződtek.

Ezen túl a Jászberényi mérnökség az elkövetkező hetekben a Farmos-Jászberény összekötő úton, a 32-es számú főút átkelési szakaszán, a 31113-as jelű Jászberény nyugati bekötőúton valamint a Gyöngyös-Jászberény összekötő úton fog tartós, melegaszfaltos burkolatjavítási feladatokat végezni.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?