Közönségdíjas lett Józsa Tamás képe

Józsa Tamás neve számtalan sikeres projekt kapcsán felmerül a Jászságban és Jászberényben, de elsősorban fotográfus hivatásából adódóan lehet ismerős sokak számára. Munkásságát évről évre elismeri a szakma, a tavalyi év esküvői fényképe után ez alkalommal a 2020-as Esküvői Fotópályázat közönségdíjas felvétele lett az övé. A rangos elismerésről és a díjazott fotográfiáról kérdeztük az alkotót. 

Árulj el néhány részletet a versenyről!

2019-ben szakmai első lettem egy áhusi képpel, ami a Svéd tengerparton készült, ezért úgy gondoltam, idén is nevezek.  Több pályaművet beküldtem, de csak döntős lett a képem, viszont ennek köszönhetően kiment közönségszavazásra, ahol 1000 szavazatot kaptam. Köszönöm ezúton is mindenkinek. A versenyre egyébként év elején kell nevezni, amit igazából bárki megtehet, majd egy szakmai zsűri válogatja le a képeket. A tavalyi szakmai elismerés mellé járó pénzjutalmat teljes egészében a 10 millió Fa Jászság részére fordítottam.

Hogyan jött az ötlet, hogy a párral Plitvicén készítsétek el a felvételeket? Milyen élmény volt a külföldi fotózás?

Amikor megrendelik a munkám a párok, általában vagy ők vagy én ajánlok kreatív helyszínt, ahol olyan képek készülnek, amit ők megálmodtak. Tavaly a Horvát tengerparton át Izlandig sok helyen megfordultam külföldön, terveztem is egy kiállítást tavaszra, de sajnos a járványhelyzet közbe szólt. Tavaly májusban jártunk Plitvicén és Pag szigetén, mely teljes mértékben a jegyespár ötlete volt, nekem annyi volt a feladatom, hogy maradandót alkossak. Egy biztos, Plitvicére szeretnék még télen visszatérni, mert lélegzetelállító hely. Egyébként videófelvételt is rögzítettünk az ottani fotósorozat elkészültéről, mely megtekinthető online.

Szerinted miben áll egy fénykép sikere? Mitől lesz jó egy esküvői fotó?

Nagyon sok minden függ magától a pártól, de ahogy a fociban is szokták mondani, végy egy jó kapust, az esküvőn pedig ugyanez érvényes, csak fotósban. Viccet félretéve, valójában tényleg a pártól függ minden. A jásztelki határban is lehet brutálisan jó képeket lőni, persze egy külföldi exkluzív helyszín ad a képeknek egy plusz atmoszférát. Egy kis érdekesség, hogy a tavalyi nyertes képemen a pár és az idein szereplő Kitték rokonok, sőt, szinte a kép aranymetszése is hasonló. Tök jó, hogy így alakult.

A vírus miatt kialakult helyzetet az idei nyári esküvői szezon is megsínyli. Hogyan alakul az őszi időszak? 

Nyugalom, most ez a legfőbb, ugyanakkor nagyon nehéz helyzetben vagyunk. Mivel csak polgári illetve templomi szertartást lehet tartani, nagyon sokan inkább elhalasztják az egész eseményt. Most jelentették be az augusztus 15-i dátumot, ami semmi jót nem vetít előre, viszont egy fokkal jobb a helyzet, mert már lehet fotózni szabadtéren, ami szintén tiltva volt eddig. Az Esküvői Szolgáltatók Érdekképviseleti Egyesülete folyamatosan kapcsolatot tart a kormánnyal, így mindent hamar megtudunk. Nehéz idők elé nézünk, hisz adót ugyanúgy fizetnünk kell. A párjaimnak én 2021-et ajánlok, reméljük, jövőre minden rendben lesz, fő az optimizmus. Jelenleg egy olyan sorozatot tervezünk egy párral, ami már régóta nagy álmom. Egy autentikus hortobágyi fotósorozat készül jász viseletben a jászfényszarui Jász kapitánnyal és menyasszonyával, illetve hamarosan online fotós tanfolyamunk is indul Tőgyi Gábor barátommal, aki szintén esküvőifotó-specialista.

Galériánkban Józsa Tamás képeiből válogattunk:

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?