Leolvasták a Sasközpont gólyáját

A jászberényi Sasközpont vezetője, Juhász Tibor adott hírt nemrégiben lapunknak arról a saját nevelésű fehér gólyáról, melyet áprilisban, vonulás közben sikerült egy madarásznak leolvasnia Törökországban.

Juhász Tibor elmondta, 2015-ben még fiókaként került hozzájuk a madár, és az elsők között volt, akit az újonnan megnyitott központban neveltek fel, majd engedtek szabadon az I. Fiókareptető nyílt rendezvényükön.

A több vonulást is megélt fehér gólya gyűrűjét öt évvel az esemény után olvasta le egy madarász április elején Karacabeynél. A hírek szerint épp vonulás közben, hazánkba való visszatérte előtt történt a művelet.

A vezető hozzátette, mindig örömhír számukra, amikor visszajelzés érkezik egykori gondozottjaikról, hiszen ez azt jelenti, hogy sikeres volt a szabadon engedés és a nevelés, melyet igyekeznek mindig a lehető természetesebb módon, az emberi jelenlét minimalizálásával végezni.

Mint ahogy most a legtöbb helyszínen, így a jászsági Sasközpontban is szünetelnek a rendezvények, de a munka nem állt meg. Továbbra is vannak mentett madaraik, rétisas, vércse és hosszúfülű denevér is vendégeskedik náluk ezekben a napokban.

 

*a kép illusztráció

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?