Szemle a Neszűrben

A mezőőrökhöz és Bobák Zsolthoz, a Városüzemeltetési Bizottság elnökéhez csatlakozva tettünk egy kört a Neszűr területén, ahol megszemléltük a homoktövis ültetvényeket, a csemetekertet és a fóliasátrakat.

Útközben a mezőőrök elmondták, hogy járőrözési feladatvégzésük közben a külterület rendjét vigyázzák. A hidegebb hónapokban a falopásokat próbálják megakadályozni, nyáron a gazdák terményeire ügyelnek. Szemmel tartják a területet az illegális hulladéklerakás megakadályozása szempontjából is. A Zagyván a horgászokra is felügyelnek, akiket gyakran figyelmeztetni kell, hogy  a magukkal hozott csomagoló anyagokat ne dobálják szét, távozásukkor vigyék azokat magukkal és a hulladéktároló edényekbe helyezzék el. Sajnos a szeméttel a külterületeken is szinte szélmalomharcot folytatnak.

A fóliasátraknál viszont tisztaság és rend fogadott. Tíz közmunkás dolgozik a kertészetben reggel héttől délután három óráig. A tavaszi veteményt már elültették. A hagyma és a bab már szépen sorol a sátrak védelmében, a burgonya szabad-földön már a homok takarásában. A munkások egy része a sátrak közötti utat egyengette, mások kapáltak vagy locsoltak. Hamarosan ültetik a paradicsom és paprika palántákat, a növényeket már előkészítve várja a terület. A munkások szerint jó termés várható majd, hiszen a megfelelő hőmérséklet, a víz és a gondos munka adott a kedvező terméshozamhoz.

A kertészetet kerítés védi az állatoktól és a rossz szándékú látogatóktól. Hamarosan kamera és mozgásérzékelő lámpa is fel lesz szerelve, valamit éjjeli őr is vigyázza majd a sátrak környékét.

A homoktövis ültetvényeken is akad munka. Itt leginkább a száraz ágak eltávolítása, a gyomirtás esedékes mostanában.

A csemetekertből az utóbbi időben megfogyatkoztak a fák, hiszen több mint száz növényt telepítettek át innen a város közterületeire.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?