Házhoz mennek a helyi termelők

Nem csupán a jelenlegi járványveszélyben, de a megszokott, gondtalan időkben is segítő kezet nyújtanak a Jász Piacért Egyesület helyi termelői, akik házhozszállítással is igyekeznek megkönnyíteni vásárlóik mindennapjait.

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét, jól bevált szokásait felforgatta, így a vásárlói-eladói magatartást is merőben átalakította. A helyi piacon működőktől kesztyűhordást, 1,5 m árutávolságot, a standok fokozott tisztántartását kérte a felügyeletet ellátó Jászberényi V.V. Nonprofit Zrt vezetősége, ahogy az előírásnak megfelelő sorban állás és az időkorlát betartása is a megváltozott napi rutin része lett.

A piacot jellemzően időskorú vevők látogatják, akik nem csak, hogy a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak, de kiérkezésükkor sok esetben már csökkenő választékból vásárolhatnak, ezért néhány – köztük korábban is szállító – helyi termelő ajánlotta fel segítségét a rendelt zöldség-gyümölcs illetve méz házhoz fuvarozásával.

Mint azt megtudhattuk Csomor Imrénétől, a Jász Piacért Egyesület elnöke feleségétől, jelenleg négy árus foglalkozik az általuk termelt élelmiszerek kihordásával, rendelésfelvétellel, köztük ők maguk is. A Csomor méhtermékeket immáron húsz esztendeje szállítják vevőiknek, főként a szépkorú fogyasztóknak. Jelenleg a járványhelyzet miatt nem állítottak be limitet a terített mennyiségre, ezzel is ösztönözve az embereket az immunerősítő méz bevitelére.

Pozsonyi Jánosnét keresve – az újonnan felmerülő igények kiszolgálása érdekében – paradicsom, paprika többféle fajtáinak palántáiból válogathatnak a vásárlók, a berakás idejének közeledtével pedig csemegeuborka is rendelhető lesz. Simon Ferenc burgonyát és hagymát értékesít, hozzá főként az őszi időszakban lehetséges feliratkozni. Horváth Krisztina idén kezdte a házhozszállítást kifejezetten a vészhelyzet okán. Az online jelenlétet kihasználva a sikeres retekárusítást követően indul majd a szamóca szezon, reméli, hogy a zamatos gyümölcsből is sokan igénylik majd a terjesztést.

Csomor Imréné hangsúlyozta, a termelők csak Jászberény területén vállalják az élelmiszer szállítmányozást költségmentesen. A szükséges rendelésigényeiket piaci napokon, kedden, pénteken és szombaton adhatják le a vevők, továbbá a Jász Piacért Egyesület közösségi oldalán, vagy a 06 70 416 7622 telefonszámon.

Az egyesület igyekszik az interneten is jelen lenni, minden termelőről hírt adnak közösségi média felületükön, továbbá majdani honlapjukon is az értékesítésre kívánnak koncentrálni, azon keresztül a fiatalokat egyaránt megszólítani. Pályázattól függően terveznek majd egy szállítói összefogást is, az árut összegyűjtve, forgásszerűen fuvaroznák ki a megrendelőkhöz.

Ezekben a nehéz időkben fontos, hogy támogassuk a kis – és családi vállalkozásokat. A szupermarketek helyett lehetőleg helyi termelőktől szerezzük be a szükséges, valóban friss élelmiszereket, hiszen ezzel talpon maradásukat is támogatjuk, és a veszély elcsitulta után újra ízletes, egészséges árukkal láthatnak el bennünket.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?