Új jövevény az állatkertben

Idén februárban gólyahírnek örülhettek a Jászberényi Állat – és Növénykert dolgozói, akiket a népes éji majom család új jövevénye lepett meg érkezésével.

Új csemete született az állatkert éji majom családjába február 13-án. A kíváncsi poronty napjait leginkább csimpaszkodással tölti, így lettek figyelmesek Bokito – az éji majmok családfőjének – hasán csüngő apróságra is az állatkert munkatársai.

A lajhárok és az éji majmok közös birodalmába csöppent újszülött az első napokban még olyan kicsike volt, hogy szinte teljesen elveszett szülei dús szőrzetében. Mint ahogy azt Kovács Ágnes gyűjteményvezető-helyettestől megtudhattuk, kellő figyelemmel ugyan, de megpillanthatók voltak a kölyök aprócska lábai, illetve a testéhez képest igen hosszú farka, ám a cseperedő majom felbátorodására és fürkésző tekintetére még jó néhány hetet várni kellett.

Az éji majmok viselkedésében különleges jelenség, hogy a szoptatás idején kívül a kölyköket az apaállat hordozza. Az ő feladatuk az egyre cseperedő, és ezzel együtt természetesen nehezedő kölyök cipelése. Bokito és Malika 2013. óta élnek már a jászberényi állatkertben és igazán kiváló tenyészpárnak bizonyultak az évek során. Az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogramban is szereplő éji majmok immáron 6. kölyküket nevelik.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?