Nem propaganda a Krízis csoport!

A Krízis csoport – Jászberény megalakulása, majd működése kapcsán többekben felmerült, hogy politikai indíttatású közösség áll a név mögött. Erről az állításról kérdeztük az önkéntes csoport egyik alapítóját, Magyar Anitát.

Magyar Anita lapunknak elmondta, hogy téves az az elképzelés, hogy valamiféle politikai csoportosulás vagy propagandaszándékok állnak a háttérben. A kezdetekhez visszakanyarodva, az egész történet úgy kezdődött, hogy Sárközy Csabáné Béres Krisztina március elején élelmiszer-házhozszállítással indította el saját önkéntes támogató akcióját, amelyhez Anita egy másik fajta önkéntes munkát, a házi szájmaszkok varrását kapcsolta hozzá. Kezdetben a maszkok anyagát saját költségen szerezte be, de később a vásárláshoz már szükség volt szponzorokra, hiszen ezek a speciális anyagok nem olcsók. Ekkor, egy spontán találkozás alkalmával kérte Tamás Zoltánt, hogy kapcsolatai révén segítsen támogatókat szerezni a vásárláshoz, illetve az élelmiszer kiszállításhoz is.

Tamás Zoltán több ismerősét mozgósította, akik szívesen a kezdeményezés mellé álltak és mind pénzbeli, mind fizikai segítséget nyújtottak és nyújtanak most is töretlen lelkesedéssel.

A „bélyeg” innen lehet, hiszen a civilek mellett a jászberényi képviselő-testület Fidesz frakciójának minden 65 év alatti tagja is csatlakozott a csoporthoz. A személyekkel régi ismeretségben volt Anita, hiszen az előző időszakokban meghirdetett jótékonysági eseményeken is önzetlenül segítettek már.

A fenti önkéntes munka egyre zökkenőmentesebbé vált, a csoportnak jó összetartó szelleme lett. Ezek a támogatások inkább az idősebb korosztályt szolgálják, ugyanakkor Anita valamilyen módon meg akarta szólítani a fiatalokat is. Ezért csatlakozott a Maradj otthon! kampányhoz. A városban lakó diákokat keresett fel és a helyi tévével összefogva kisfilmeket készítettek az otthonmaradásra buzdítva a diákságot és az időseket. Ez egy újabb szeletévé vált a segítségnyújtásnak. Ekkortájban érlelődött meg a gondolat, hogy az átlátható koordináció és könnyebb munkamegosztás érdekében jó lenne egy csoportot létrehozni az ügy szolgálatában. A gondolatot tett követte és hamarosan megalakult a Krízis csoport – Jászberény.

A segítségnyújtások köre kibővült a csekkbefizetések intézésével, a gyógyszerkiváltásokkal. Ez utóbbiban nagy segítséget nyújt a Thököly gyógyszertárban dr. Kovács Adrián, aki táblázat formájában kezeli a beérkező gyógyszerigényeket, összeállítja a rendelést. Így megoldható, hogy minimális fizikai kontaktra kerüljön sor és a szükséges gyógyszerét minden segélykérő időben, az otthon elhagyása, sorban állás nélkül megkapja. Átadáskor az önkéntesek nem érintkeznek az idősekkel, csupán kesztyűben, maszkban átnyújtják a csomagot. A Thököly Gyógyszertár a napokban felajánlott a csoportnak 200 doboz C-Vitamint, melyekből első körben egészségügyi intézményekhez szeretnének eljuttatni.

A kiváltott gyógyszerek, a befizetendő vagy a már befizetett csekkek, illetve élelmiszer kiszállítás mellé mindig adnak néhány házi készítésű maszkot ajándékba. Béres Krisztina még kézfertőtlenítőszerrel is gazdagítja a megrendelt élelmiszercsomagot. Az élelmiszer kiszállítás két formában történik. Egyrészt megrendelés alapján segítenek a házhoz juttatással, másrészt ingyenes tartós élelmiszercsomagot juttatnak el a rászorulóknak. Egyébként minden tag hozzátesz a fizikai segítségnyújtás mellé valamilyen anyagi jellegű felajánlást is. Száraztésztát, C-vitamint, tartós tejet, kesztyűt, maszkot, sőt még laptopot is, – ki mit tud beszerezni. Dr. Német Ildikó doktornő például telefonos tanácsadással segít. Múlt héten a csoporttagok pénzadományából egy tabletet vásároltak, amelyet a Szent Erzsébet Kórház Ápolási osztályának szántak. Pócs János országgyűlési képviselő támogatásával a Speciális mentősök személyzete és autói érkeztek a Jászságba a válságkezelés idejére.

Időközben egyre többen csatlakoztak a csoporthoz. Sokan eddig is segítettek rokonaiknak, szomszédoknak és szerettek volna minél több embert támogatni. A csoporton keresztül könnyebb mindezeket a jótékony felajánlásokat megtenni, hiszen a koordináció mindkét félnek, segítőnek és rászorulónak is könnyebbség. Terv szerint a csoport a járvány elmúltával is együtt marad és további jótékony akciókkal segíti a várost. „Remek érzés olyan emberekkel együtt dolgozni, bárhonnan érkeznek, akik egy célért fognak össze, akik önzetlenül tudnak segíteni!” – foglalta össze Magyar Anita a Krízis csoport – Jászberény motivációját. Végezetül megköszönte minden tagnak, maszkvarrónak és a csoport támogatóinak, önzetlen, segítő munkáját.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?