Megújult a Szivárvány ovi

Az önkormányzati bölcsőde épület- és udvarrészével bővült a Szivárvány Óvoda, amely immár megújulva várja a játékok birodalmába a gyermekeket.

A jászberényi Szivárvány Óvoda és Városi Bölcsőde egy óvodai intézménnyé való átalakítása és fejlesztése című pályázatot március 31-én zárták le, a járványügyi helyzetre való tekintettel nem a nyilvánosság előtt. A TOP-os pályázatot 2016-ban nyújtotta be az önkormányzat, amely miután pozitív elbírálásban részesült, 2017 őszén megkötötték a támogatási szerződést, és a kivitelezés 2020 tavaszán fejeződött be. A projekt bruttó összköltsége 140.738.085 forint volt, melyből a vissza nem térítendő támogatása összege 78.000.000 forint.
Az 1970-es években épült, óvodát és bölcsődét magába foglaló ingatlan nem felelt meg a mai kor követelményeinek sem épületenergetikai szempontból, sem az időközben módosult nevelési-oktatási törvényi előírásoknak való megfelelés szempontjából.

A projekt célja volt az egy helyrajzi szám alatti ingatlanon lévő Szivárvány Óvoda és Városi Bölcsőde épületének átalakítása és fejlesztése, egy óvodai intézménnyé történő átalakítással. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat új városi bölcsőde megépítését is megvalósította, így a bölcsődei ellátás sem szenvedett kárt.

A fejlesztés által megszűnt az óvoda 100% fölötti feltöltöttsége és az épület belső átalakításával az intézmény pedagógiai programjában kitűzött célok megvalósításához is biztosítottak lettek a feltételek. A meglévő 5 csoportos, 118 férőhelyes óvoda – az átalakítás és fejlesztés után – 8 csoportos, 192 férőhelyes intézménnyé bővült. A Szent István krt. 18. szám alatti épület energetikai korszerűsítése és projektarányos akadálymentesítése is megtörtént. A beruházás során – a pályázati felhívás alapján önállóan támogatható tevékenységként az óvodai intézmény infrastrukturális fejlesztése valósult meg férőhely bővítése által, a meglévő épület belső átalakítása során. Az átalakítással a csoportszobák létesítésén túl egyéb foglalkoztató helyiségeket is kialakítottak (pl. tornaszoba) és az épület energetikai fejlesztése is megtörtént. Az önállóan nem támogatható, választható tevékenységek közül akadálymentes parkoló került kialakításra, valamint az épületre napcellák kerültek, mely által a megújuló energiaforrások felhasználásának aránya növekedett.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?