Legyünk figyelmesek az online világban!

Az elmúlt hetekben a járvány körüli információéhséget és óvatlanságot kihasználva a cyber bűnözők számos új trükköt bevetettek adataink megszerzése érdekében. Alábbi írásunkban összegyűjtöttük mire kell figyelnünk, akár a home office-ban akár a szórakozás terén használjuk digitális eszközeinket.

Jellemzően a hackerek kihasználják az emberek fokozott érdeklődését a világban történt katasztrófák – járványok, természeti csapások, terrortámadások, háborúk, forradalmak, stb. – idején. A pánikhangulatot kihasználva hamis oldalakon keresztül, spamek segítségével igyekeznek megszerezni adatainkat, bejutni a privát fiókjainkba.

A mostani koronavírus-járványhoz kapcsolódva máris megjelentek hamis járványtérképek, olyan appok, emailek, amelyek lehetővé teszik a bejutást személyes adatainkhoz. Olyan támadások is előfordulnak, amelyek megpróbálják megakadályozni a valós oldalak működését, az információhoz jutást. Az álhírek terjesztése ugyancsak problémát jelent, hiszen nagyon gyorsan pánikhangulat alakulhat ki a közösségben egy-egy hamis, félelmet keltő dezinformáció szétfutását követően. Naponta akár több tízezer csaló oldalt is meglátogathatnak a felhasználók a szakértők szerint.
Másik részről arra sem árt odafigyelni, hogy az otthoni munkavégzés során olyan emberek körül dolgozunk, akik nem a cégünk alkalmazottai. Nem áll rendelkezésünkre a vállalat cyberbiztonsági védőernyője sem. Ilyenkor fennáll a veszélye az üzleti titkok sérülésének.

Most, amikor a gyermekek otthon online tanulnak, a szülők home office-ban végzik a munkájukat és még a bevásárlások nagy részét is a világhálón keresztül végezzük, sokkal éberebbnek kell lennünk. Mindenképpen érdemes vírusvédelmi programokat vásárolni, amellett, hogy használjuk a józan eszünket, nem adjuk meg személyes adatainkat, pin kódunkat és csak a valóban ártalmatlanított oldalakra, levelekre kattintunk.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?