Legördült az utolsó fagyasztóláda a gyártószalagról

A Hűtőgépgyár és Jászberény modern kori történelme összeforr. A múlt héten egy új szomorú esemény íródott be a város történelemkönyvébe, amikor a fagyasztóláda üzem szalagjáról legördült az utolsó termék, a csarnok bezárta kapuit.

Az Electrolux Csoport 1991-ben vásárolta meg a Lehel Hűtőgépgyárat, 1998-ban porszívógyárat nyitott Jászberényben, majd 2005-ben – ötven év után először – zöldmezős beruházással épített hűtőszekrénygyárat Nyíregyházán. Huszonöt év folyamatos fejlődés eredményeként a hazai leányvállalat a csoport egyik legfontosabb gyártóbázisává nőtte ki magát. A negyedszázados jubilumi évben Jászberény volt az egyetlen a kontinensen, ahol porszívót gyártottak, az Electroluxnak alulfagyasztós hűtőszekrényei pedig Európában kizárólag a nyíregyházi gyárban készültek.

A gyár vezetősége tavaly szeptember 10-én jelentette be, hogy 2020-ban átszervezi gyártókapacitásait. A cég tájékoztatott, hogy közel 100 millió eurós befektetést tervez a nyíregyházi hűtőgépgyárában annak érdekében, hogy növelje felső kategóriás termékportfóliójának versenyképességét és biztosítsa a fenntartható, profitábilis növekedést. Az akkori tervek szerint fejlesztés velejárójaként a porszívógyártás és a szabadonálló hűtőgépek gyártásának jelentős része Jászberényből külső partnerekhez kerül. A jászberényi szervezetátalakítás körülbelül nyocszáz Electrolux dolgozót érint. A városunkat hideg zuhanyként ért bejelentést követően elindultak a tárgyalások az üzemi tanáccsal, egyeztetések történtek a kormánnyal a dolgozók átképzése, elhelyezkedése ügyében. Végül a tervezettek szerint, április 9-én megtörtént a fagyasztóláda üzemben a termelés lezárása. A gyár vezetőségétől erről az eseményről, a dolgozók és a csarnok, valamint a gépek sorsáról, a járványügyi intézkedésekről kértünk tájékoztatást, amit az alábbiakban változtatás nélkül közlünk.

Leállt a termelés az 1997 óta működő jászberényi Electrolux fagyasztóláda üzemben, a gyártás leállítása az Electrolux tavaly bejelentett üzleti átalakulásával van összefüggésben. A döntést 2019 szeptemberében jelentette be az Electrolux, az új vállalati stratégiával összhangban – a jövőben a felsőkategóriás termékcsoport gyártására fókuszál a cégcsoport, a fagyasztóláda termékek gyártását pedig kiszervezik. Az érintett jászberényi fagyasztóláda üzem – az eredeti tervek szerint -–április 9-ig folyamatosan üzemelt.

Az utolsó időszakban 113 fővel működött az üzem, a munkatársak egy része átkerült a jászberényi hűtőszekrénygyár másik üzemébe, ők tovább dolgoznak, 82 fő pedig végkielégítéssel távozik a cégtől.
Az Electrolux kiemelten kezeli a COVID-19 koronavírus-járvány ügyét. Minden országban, ahol az Electrolux jelen van, az összes telephelyen abszolút prioritást élvez a biztonságos munkavégzés biztosítása, ezért a WHO ajánlásával összhangban fontos megelőző intézkedéseket és szigorú irányelveket vezetett be, hogy megelőzze a koronavírus terjedését.

Jászberényben, a 2019 szeptemberében bejelentett átszervezést nem érintette a kialakult járványügyi helyzet, az átszervezés végrehajtása a korábban megkötött szociális megállapodás alapján megy végbe, biztosítva a rögzített kompenzációs csomag teljes körű kifizetését és az érintett munkatársak elhelyezkedését támogató programokat. A koronavírus vészhelyzet miatt azonban az egyéni álláskeresési konzultációk jelenleg online, telefonon érhetők el, de a munkaviszony megszűnését követően még 3 hónapig továbbra is biztosítottak az érintett munkatársak számára. Az átszervezést a vállalat a dolgozói érdekképviseletekkel szoros együttműködésben valósítja meg.

Az üzem leállítását követően az üzemcsarnokban takarítási munkálatokra kerül sor, a csarnok és a gépsorok hasznosításának korai szakaszában jelenleg nem áll módunkban további tájékoztatást adni.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?