Jól koordinált az önkéntes munka

A Polgármesteri Hivatal, a Vöröskereszt és az Egyesített Szociális Intézmény egységében jól működik az önkéntes hálózat tevékenysége. A munkamenetről Bozóki Jánosnét, az ESZI intézményvezetőjét kérdeztük.

Közel félszáz önkéntes ajánlotta fel eddig a segítségét és folyamatosan érkeznek a további felajánlások az önkormányzat által megadott email címre – mondta az intézményvezető asszony. A koordinálásukkal működő segélyhívó számra ugyancsak folyamatos az érdeklődők vagy konkrét segítséget kérők hívása.

Az önkéntesek különböző területeken nyújtanak segítséget. Informatikai, jogi támogatás mellett a csekkbefizetés, gyógyszerkiváltás, bevásárlás terén segítenek. Eddig a saját gondozásban álló ellátottakon kívül húsz embernek nyújtottak segítséget és összesen 49-en jelezték, hogy a későbbiekben élnek majd a segítségkérés lehetőségével. Az Arany kanál étterem felajánlásából az önkéntesek és a mezőőrök bevonásával meleg ételt is ki tudnak juttatni a külterületen élők számára. A járvány közeljövőbeni várható tetőzése miatt várják a további jelentkezőket. Annál is inkább, mert a kórház Ápolási osztályának kiürítése további teendőket ró a szociális segítőkre. A hazakerülő betegek nagy része biztosan igényelni fog bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és mindezek mellett valószínű gondozásban is segítséget.

A kolléganők a Lehel vezér tér 2. szám alatt, az Idősek klubjában fogadják a hívásokat, illetve ők tartják a kapcsolatot az önkéntesekkel. Bármilyen ügyintézés történik, értesítik az önkéntest és a rászorulót a tevékenységről és az azt végrehajtó személy kilétéről. A Hivatalban készülnek a személyazonosító kártyák, amelyekkel a támogatott megbizonyosodhat arról, valóban a segítő szándékú személy érkezett hozzá.

Az önkormányzat kapcsolatba lépett a Vöröskereszttel, abból a célból, hogy tartós élelmiszercsomagokat juttassanak el a rászorulókhoz. A csomagok összeállításában is segítséget nyújtott az intézmény.

A három szervezet összefésült listája alapján a különböző életkorú és családi állapotú háztartások támogatottjainak igény szerint állítottak össze pakkokat. Ezek száraztésztát, lisztet, cukrot, lekvárt, szószokat, étolajat, konzerveket, tisztítószert, szappant tartalmaznak. Az élelmiszerek kiszállítása és osztása a Polgármesteri Hivatal és a Vöröskereszt feladata lesz.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?