Ingyenes tartalmak a járvány idejére

Magyar filmklasszikusok, dokumentumfilmek, könyvek, kiállítások, zenei – és színházi előadások váltak ingyenesen elérhetővé, megtekinthetővé az online térben a koronavírus-járvány apropóján. Az alábbi cikkben a kanapé kényelméből is könnyen hozzáférhető kulturális tartalmakból szemezgettünk.

Ingyen nézhető kilencven magyar film, valamint további száz mozgóképes felvétel a Nemzeti Filmintézet illetve a Magyar Filmadatbázis jóvoltából. Az NFI honlapján hazai filmklasszikusokat, irodalmi adaptációkat, történelmi, ifjúsági, animációs, rajz – és dokumentumfilmeket találunk, melyek nem csak a tartalmas otthonléthez, de az oktatáshoz is hozzájárulnak.

A filmarchívumból többek között pótolhatjuk – vagy újra átélhetjük – a Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, a Légy jó mindhalálig vagy a Szent Péter esernyője című alkotásokat, de játékfilmek közül is elérhetőek olyan felvételek, mint A tizedes meg a többiek vagy a Valahol Európában. Aki emlékszik még a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű, a kis Vuk és Szaffi kalandjaira, most a legkisebbekkel karöltve elmerülhet a nosztalgikus ifjúsági klasszikusokban, megkönnyítve ezzel a bezártságot.

A MAFAB oldalán egy száz filmet összegyűjtő listát találhatnak a mozirajongók, melyek mindegyike ingyenesen nézhető, bár némelyikhez nem árt egy kis angoltudás. Az Esőember, a Zodiákus, az Éjfélkor Párizsban, és a Megmaradt Alice-nek nyújtotta művészi élmények megtapasztalása szintén csupán egy kattintásra van tőlünk.
A világ legnagyobb dokumentumfilm-fesztiválja, az International Documentary Filmfestival Amsterdam – hogy hozzájáruljon a hasznos négy fal közötti tevékenységekhez -honlapján 302 dokumentumfilmet tett ingyenesen elérhetővé, melyből 298 alkotást Magyarországról is meg lehet tekinteni. Hála a lehetőségnek, számtalan területen bővíthetjük tudásunkat, például a két magyar alkotás, Szirmai Márton A süllyedő faluja és a Boglárka is társadalmi kérdésekben hívja elő belőlünk a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlen empátiát.

A közmédia is segíti a kultúrához, szórakoztató tartalmakhoz való hozzáférést. Az MTVA archívumában fellelhető az m3.hu frissített adatbázisa több száz tévéfilmmel, sorozattal, kabarékkal, gyermek és ifjúsági filmekkel, ismeretterjesztő filmekkel, portréműsorokkal.

A koronavírus okozta bizonytalan helyzetben a könyvek is megnyugvást, biztos pontot jelenthetnek. Több ezer magyar nyelvű szakkötetet találunk online az Arcanum felületén, ahol tizenkét kiadó csaknem tizenötezer kiadványából válogathatunk. Az akcióban részt vesz a Gondolat, az L’Harmattan és a Kalligram kiadó is, szépirodalmi kötetek, lexikonok, fontos alapművek olvasását kínálják.

A Magyar Elektronikus Könyvtár is beállt a sorba, ők 1200 szerzeménnyel járulnak hozzá a járvány alatti maradj otthon mozgalomhoz. Most alkalmunk nyílik bepótolni Kosztolányi, Karinthy, Móricz, Mikszáth, Jókai és Rejtő remekműveit, de találunk Orwell, Goethe és Jane Austen jegyezte világsikerű regényeket is. Az ingyen letölthető e-könyvek listája a blog.papirontul.hu oldalon olvasható.

Nagyszámban ajánlottak fel értékes tartalmakat a múzeumok, galériák, színházak, mozik, zenekarok és koncerttermek is. Online látogatható többek között a Ludwig Múzeum, a Guggenheim online gyűjtemény, a Dalí Theatre-Museum, a The British Museum, a Vatikáni Múzeum, az Uffizi képtár, a Van Gogh Museum.

Épületbejárás és műtárgymustra érhető el a Louvre-ban, sőt, a Google Art Project ötletének köszönhetően 1200 múzeumban tehetünk virtuális sétát. Ilyen digitális tárlatként járhatjuk be a képekben, interjúkban, interaktív elemekben, mágikus ereklyékben bővelkedő Harry Potter kiállítást is a British Library-ban, mely bemutató a legendás fantasy sorozat születésének 20. évfordulójára nyílt.

Természetesen a magyar gyűjtemények sem maradhatnak ki a sorból. Aki nem járt még a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban vagy nem barangolt a Szépművészeti Múzeum, esetleg a Zeneakadémia folyosóin, most otthonról könnyedén megteheti.

A színházak, operaházak és előadóművészeik sem hagyják a kultúrafogyasztókat lelki táplálék nélkül. A Bécsi Állami Operaház, a Magyar Állami Operaház, a Milánói La Scala és a londoni Királyi Operaház is opera- és balettközvetítésekkel igyekszik kedveskedni nézőinek. Online belehallgathatunk a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek koncertjeibe, a Pannon Filharmonikusok, a Berlini Filharmonikusok, a New York-i Lincoln Center, vagy akár a Londoni Szimfonikusok folyamatosan közvetített előadásaiba.

Grecsó Krisztián verseit jeles színművészek mondják el, Epres Attila, Tenki Réka, Nagy Ervin és Borbély Alexandra novelláskötetekből, regényekből olvasnak fel részleteket a közösségi oldalakon, ahol további neves művészek is csatlakoztak ehhez a mozgalomhoz – érdemes külön rájuk keresni.

A Szegedi Nemzeti Színház folyamatosan tesz elérhetővé előadásokat a színház YouTube-csatornáján, a Katona József Színház a repertoárjáról már lekerült előadásokat publikálja, még a Budapest Bábszínház szombatonként délelőtt a gyerekeknek, este a felnőtteknek szolgáltat online produkciókat.

A gyerekekről Farkasházi Réka, a Mesebolt Bábszínház vagy a Kolibri Színház művészei és a székesfehérvári Vörösmarty Színház Meseszínházának társulata sem feledkezett meg, mindannyian színes, tanulságos tartalommal készülnek folyamatosan a kisebbeknek.

A Papageno weboldalán (https://papageno.hu/) minden további online szolgáltatóról, az aktuális műsorokról – egyszeri színházi és/vagy koncertközvetítések, ingyenesen elérhető könyvek, virtuális kiállítások, Budapest múzeumai, filmek, online családi programok – folyamatosan tájékozódhatnak az otthon kényelmébe némi kultúrát csempészni vágyó érdeklődők.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?