Az elkötelezettség Jászberénynek szól

Dobrán Gyula önkormányzati képviselőt kérdeztük az elmúlt néhány hónap képviselői tapasztalatairól, döntései hátteréről.

A választások után eltelt néhány hónap már ad némi visszatekintésre lehetőséget. Hogyan értékelné ezt az időszakot?

Ez az időszak arra volt elég, hogy egyértelművé váljon számomra, a jelenlegi vezetés csak kifelé kommunikálja azt, hogy közösen szeretne dolgozni velem, vagy akár a fideszes képviselőkkel. Azt látom, hogy egész más, amit mondanak és amit tesznek. Vegyük példaként – hogy érthető legyen –, a Jászkerület vezetőjének kinevezését. Az a sajnálatos helyzet, amit a koronavírus okoz, valószínűvé teszi, hogy a következő 4-5 hónapban nem lesznek rendezvények városunkban. Megtehette volna a városvezetés azt, hogy a jelenlegi dolgozók közül nevez ki valakit ideiglenesen. Ez közel kétmilliós spórolást eredményezhetett volna három hónap alatt. Mégsem ezt tették. Miközben spórolásról beszélnek milliókat költenek. De az is sokat elmond, hogy az áprilisban elfogadott dolgokról egyáltalán nem történt semmilyen egyeztetés. Mi több, igazából azt sem tudni, miket fogadott el a polgármester saját jogkörben a testület helyett.

Mi állította a legnagyobb kihívás elé?

Szókimondó embernek tartom magam, talán a legnehezebb néha magamba tartani a véleményem, amikor egyik másik rutinos politikus demagóg hazugságokkal tűzdelt monológját kell végighallgatnom.

Nem titok, hogy a személye határozza meg a testület mérlegét. Hogy éli meg ezt a szituációt? Milyen plusz terheket ró ez a helyzet önre?

Ezt egy kicsit máshogy látom. A kialakult helyzet nem az én döntéseim súlyát növelte meg, hanem minden egyes képviselőét. A másik 14 testületi tag közül bárkinek lehet döntő a szavazata, nem csak az enyém, ahogy volt is már erre többször példa. Ami az én helyzetemben kicsit speciális, hogy minden döntésünk után van hét ember vagy “jobbról”, vagy “balról”, aki támadásnak gondolja a szavazatomat, pedig erről szó sincs, csak a közös célhoz vezető utat látjuk másnak.

Döntései során mennyire van jelen a párt állásfoglalása és mennyire a személyes, szubjektív megítélés?

Úgy gondolom, hogy helyi feladatok kezelésénél mindig a város érdekeit kell szem előtt tartani, nem szerencsés idekeverni az országos politikát. Természetesen párttársaimmal szoktam egyeztetni, véleményt cserélni, de a végső döntés mindig helyben dől el.

Legutóbb a Krízis csoport – Jászberénynek adományozott. Ez jelent egyfajta elköteleződést?

Természetesen jelent! De ez az elkötelezettség Jászberénynek szól, nem pedig csoportoknak, embereknek. Kértem, hogy a város által létrehozott 10300002-10697900-49020131 számlaszámra utalják április havi tiszteletdíjamat. Ez nem azonos a Fidesz által létrehozott Krízis csoporttal. Sajnos ebben az ügyben sem sikerült idáig közös álláspontot kialakítani a városvezetéssel. Számomra az lett volna a legelfogadhatóbb, ha erre a polgármester kéri fel a testület minden tagját, nem pedig őt kell felkérni rá. Talán az lett volna a legelegánsabb, ha ő az első, aki a város irányába adakozik.

Végül egy személyes jellegű kérdés. Hogy telt a rendhagyó húsvéti ünnep?

Köszönöm a kérdést. Szűk családi körben ünnepeltünk, próbáltuk hasznosan eltölteni ezt a hosszú hétvégét.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?