Szívünkbe zárt Város Napja

171 évvel ezelőtt április 3-án, Jászberény az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb állomása volt.

1849. április 3-án városunkban tanácskozott Görgey Artúr vezetésével a haditanács. A haditanács megbeszélésén részt vett Klapka György, Aulich Lajos, Damjanich János, Leiningen Károly hadvezérek és Jozef Wysocki, a lengyel légió főparancsnoka, valamint Kossuth Lajos kormányzó. A nap folyamán a városba érkezett a szabadságharc hadseregének III. hadteste, valamint az I. hadtest nagyobbik része. Másnap Jászberényből indították útjára azt a 23 000 magyar honvédet, akik Tápióbicskén harcba szálltak a szabadságért. Évről évre ezeket a történelmi mozzanatokat idézzük fel a Város Napján, és az ünnephez kapcsolódva kitüntetésekkel jutalmazzuk a Jászberény közösségért kiemelkedően teljesítő polgártársainkat.

Sajnos idei ünnepünkbe beleszólt a világjárvány, így csupán otthonunkban hajtottunk főt eleink nagysága előtt. A zárt ajtók mögött, csendesen, szívünkben ünnepeltünk Jászberény napján. A város ugyanakkor nem feledkezett el a közösségünkért legtöbbet dolgozó lakóiról, így őket az előző évekhez hasonlóan jutalomban részesíti. A kitüntetés-átadó ceremóniára egy későbbi időpontban kerül majd sor, de a jutalmazottak névsorát az alábbiakban közöljük és a város közösségének nevében ezúton gratulálunk kitüntetettjeinknek!

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete február 12-i zárt ülésén a Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által alapított Jászberény Város Rendészeti díj adományozásáról döntött, melyet Hudra József címzetes tűzoltó zászlós részére ítélt meg.

Továbbá Jászberény Város Rendészeti díját a testület Fazekas-Füzesi Nóra rendőr őrnagy részére is megítélte.
Jászberény Város Szent Klára szociális munka díj adományozásáról is döntöttek, melyet Misovics Éva vezető ápoló részére, illetve, Heringei Mária szakápoló részére ítélt meg a testület.

Jászberény Város Gerevich Aladár sport díj adományozásáról döntött a képviselő-testület, melyet Soós László, a JSE ITF Taekwon-do Szakosztály vezetője részére és Ugrin György főiskolai adjunktus részére ítélték oda.
Jászberény Város Árpád-házi Szent Erzsébet egészségügyi díj adományozásáról döntöttek, melyet Palcsó Annamária, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője részére, Bánföldi Józsefné élelmezési osztályvezető részére, valamint Dr. Kiss Barna főorvos részére adományozott a város önkormányzata.

Jászberény Város Zirzen Janka közoktatási díj adományozásáról ugyancsak döntött a képviselő-testület. A kitüntetést Tukacsné Kovács Judit tagintézmény-vezető, Mészárosné Suba Judit intézményvezető-helyettes, Gulyásné Kurtán Krisztina tagintézmény-vezető helyettes és Pólyáné Balla Julianna középiskolai tanár részére ítélték meg a városatyák.

Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díj adományozásáról úgy döntöttek, a díjat Farkasné Szőke Tünde intézményvezető és Kiss Henriett muzikológus, zeneirodalom tanár részére ítélik oda.
Jászberény Város Tiszteletbeli Polgára cím adományozásáról szintén döntött Jászberény Város képviselő-testülete, melyet Bereczki Sándor vezérigazgató részére ítélt meg.

Budai Lóránt polgármester arról tájékoztatott, hogy a következő Város Napján már remény szerint együtt ünnepelhetünk és bemutatkozhatnak a jeles alkalomra megalkotott új, színvonalas programelemek a városlakók örömére, mindannyiunk büszekségére.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?