Online oktatás az egyetemen

A kormány járványügyi rendelkezése szerint az oktatási intézmények, így az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus is március közepétől digitális formában folytatja edukációs tevékenységét. A hirtelen jött döntés utáni alkalmazkodásról és a megváltozott körülményekről dr. Varró Bernadett főigazgató asszony tájékoztatta lapunkat.

A főigazgató asszony elmondta, 2020. március 23-án, a tervezett időpontban átálltak a távoktatásra, mely folyamat – néhány apróbb kezdeti nehézségtől eltekintve – zökkenőmentesen zajlott. A meglévő hardver állomány a távoktatás megkezdéséhez elegendőnek bizonyult, hiszen oktatóik többsége rendelkezik hordozható számítógéppel.
Az intézmény a Moodle keretrendszert ajánlotta oktatóinak a távoktatás megvalósításához, mint közös távoktatási platformot (amelyet az oktatók egy része már jól ismert és régóta biztonsággal használt korábban is saját fejlesztésű anyagok feltöltésével), de az átállás rövid határidejére való tekintettel lehetőséget biztosítottak a keretrendszereken kívüli – más módszerekkel megvalósított – távoktatásra is.
A hallgatók visszajelzései alapján elmondható, hogy az oktatók tájékoztatták őket az egyes kurzusok megváltozott oktatási módszereiről, követelményeiről és eljuttatták hozzájuk az ezen információkat is tartalmazó frissített részletes tantárgyi tematikákat, amelyek tartalmazzák, hogy a félév hátralévő részében hogyan fog folyni az oktatás és a számonkérés. A bevezetett távoktatási módszerekkel a hallgatók többsége elégedett. A hallgatói elégedettségről az EHÖK felméréseinek köszönhetően minden oktatási héten visszajelzést kapnak.
A távoktatás során többféle online számonkérési módszer alkalmazására nyílik lehetőség, amelyek használatára a felkészülést megkezdték. Készülnek továbbá a záróvizsgák online lebonyolításának a lehetőségére is. A záróvizsgák tervezett eredeti időpontjait mindössze egy héttel fogják eltolni, azonban az esetlegesen a veszélyhelyzet végéig nem teljesíthető (de tömbösített formában még a nyári időszak folyamán pótolható) kurzusok okán egy augusztus végi pót záróvizsgaidőszak beiktatását is tervezik. A végleges döntés ezek ügyében még nem született meg.
Dr. Palkovics László miniszter az operatív törzs legutóbbi tájékoztatóján jelentette be, hogy a sikeresen záróvizsgázó hallgatók esetében – akik a nyelvvizsga követelmények miatt nem vehették át oklevelüket – eltekintenek a nyelvvizsga kötelezettségtől. (szerk.)

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?