Népművészet a világhálón is

A Jászsági Népművészeti Egyesület Identitáserősítés a népművészet eszközeivel című pályázata az utolsó szakaszába lépett. A már megvalósult és a járvány miatt kissé módosított koncepcióban a közeljövőben realizálódó programelemekről Gál-Dobos Beáta programkoordinátor számolt be lapunknak.

A négymillió forint vissza nem térítendő, közösségépítést célzó pályázatból megvalósuló program hivatalosan egy év intervallumot ölel fel. 2019 augusztusában a Csángó Fesztivál műsorába építve mutatkozott be a pályázati anyag első eleme. Ekkor a fesztivál eszmeiségébe belesimulva úgynevezett nyitott műhelyeket állítottak fel az érdeklődő közönség számára. Öt helyszínen volt lehetőség belekóstolni a népi iparművészet rejtelmeibe. A népszerű alkalmakon a fazekasság, kovácsmesterség, kosárfonás, viseletkészítés, csuhéj és gyékénytárgykészítő mesterségekbe lehetett betekintést nyerni.

A közönség egyrészt látott egy mesterségbemutatót, másrészt bekapcsolódhatott a tárgykészítés folyamatába, harmadrészt lehetőség volt a portékák megvásárlására is. A bemutatók nem titkolt célja volt egyfajta érzékenyítés, ami világossá teszi, hogy mindaz a tárgyegyüttes, ami kézműves, még nem biztos, hogy népi is egyben.
Fenti gondolatiság mentén szerveződnek a további programok is. Az egyesület nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a népi kultúra iránti nyitottág már gyermekkorban elérje a közösséget. Mindemellett fontos, hogy ez az impulzus a gyerekek mellett megtalálja a szülőket is. A még szélesebb réteg elérésének céljából egyéb pályázatokon belül kifejezetten a felnőtteknek, illetve családoknak is nyújtanak népi, tárgyi kultúrát megismertető, műveltető kurzusokat. Az inasképzőben közös alkotásra ösztönzik a családokat. A tízalkalmas tanfolyamon a fazekasmesterség rejtelmeibe kalauzolták az érdeklődő gyermekeket és szüleiket, nagyszüleiket.

Az identitáserősítő pályázat második eleme a Jelesnapi játszóházak és kézművesfoglalkozások elnevezésű programfolyam keretén belül valósul meg. Ezek egyfajta néprajzi ismeretet manuális tevékenységgel kiegészítve közvetítő alkalmak. Itt iskolai osztályok – harmadikos, negyedikes gyerekek – a célcsoport. Elsőként a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódva adtak át ismereteket, majd a farsanggal folytatódott a találkozások sora. Ezt követte a huszárhagyományok ismeretének közvetítése és most a húsvét következik. A nagyhéten juttatják el a gyerekeknek azt az online előadást, amiben a húsvéti ünnepkör szokásairól, az ehhez kapcsolódó hímestojás-készítésről, lakásbelső-díszítéséről osztanak meg ismereteket. A kézművesek videóra vették a tárgykészítés folyamatát, ezt juttatják el a résztvevő gyerekekhez. Ez egy jó teszt arra, hogy a veszélyhelyzet elmúltával miképpen tudják majd megtartani ezeket a virtuális platformokat, amelyekre egyre nagyobb igény jelentkezik.

A projekt befejező szakasza a Jász portéka workshop lesz. A Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület alkotói egy közös gondolkodás mentén összemossák a különböző kézműves népművészeti területeket, amelynek eredményeként egy nagyon izgalmas tárgyi világot hoznak létre. Mindezt úgy kell elképzelni, hogy például a kovács összedolgozik a kosárfonóval, a textiles a papírfonóval, csuhés a fazekassal. A tárgyak leginkább a lakásdíszítés, használati tárgyak, valamint a női kiegészítők terén találtak utat a megvalósításban.

Érdekes, hogy a járvány során kialakult helyzet ennek a munkának most kifejezetten jót tesz. A pályázatok által eddig minden egyes alkotónak rengeteg programja volt, így szinte nem is jutott idejük saját ötleteik megvalósítására. Emellett nehéz volt közös alkalmakat találni a pályázat szakmai munkájának átbeszélésére, ötletelésre. Igaz, hogy személyesen most sincs lehetőség találkozni, de a digitális világ segítségével kiválóan meg lehet oldani a szakmai meetingeket. A workshop jelleg tulajdonképpen ezzel teljes mértékben megvalósul. A workshop befejező momentumában a tárgyak elkészültét követően egy virtuális kiállítás keretében láthatja majd őket a közönség április végén.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?